Het gebruik van een goede wachtwoordmanager kan maar beter hoog op je prioriteitenlijstje staan indien je nog gebruikmaakt van andere methoden om je inloggegevens bij te houden.

Dennis Gandasoebrata

 

Een wachtwoordbeheerder die er positief bovenuit steekt, is Bitwarden. Het gaat hier om een opensource-oplossing, waarvan je de kernfuncties gratis mag gebruiken. Tegen een relatief klein bedrag - 10 dollar per jaar voor een individueel abonnement of 40 dollar voor een gezinsabonnement met zes gebruikers - krijg je toegang tot alle functies. Dit houdt onder meer in dat je gebruik kunt maken van 1 GB versleutelde gegevensopslag en tweestapsverificatie kunt instellen met een oplossing zoals YubiKey. 
bitwarden 2

Bitwarden ondersteunt verschillende platformen, waaronder Windows. Het programma heeft een overzichtelijke opbouw. Links vind je de verschillende categorieën, waaronder Login voor wachtwoorden en Kaart voor het veilig bewaren van creditcardinformatie. Bovendien is er ruimte voor de opslag van identiteitsinformatie en losse notities. Handig is de mogelijkheid om te zien welke wachtwoorden mogelijk zijn gelekt: een pop-up geeft bovendien aan hoe vaak de gegevens in het openbaar zijn aangetroffen, met uiteraard advies om het wachtwoord te veranderen. Om te voorkomen dat je zelf (zwakke) wachtwoorden verzint, kun je gebruikmaken van de ingebouwde wachtwoordgenerator. Via het extra instellingenscherm bepaal je zelf aan welke voorwaarden de gegevens moeten voldoen.


Product: Bitwarden (www.bitwarden.com)

4 en half sterren

Prijs: gratis (voor basisfuncties)
Pluspunten:
* beschikbaar voor meerdere platformen
* controle op gelekte wachtwoorden
* opensource
Minpunten:
* persoonlijke kluis alleen na betaling