De in titanium en kunststof gevatte MSI GE66 maakt indruk als je hem ziet en het  scherm openklapt. Een en al stoere gaming-uitstraling, vooral door de mystieke  aurora-verlichting en het RGB-verlichte toetsenbord. De stevige bouw en mooie  afwerking geven dit apparaat extra cachet.

Aad Munsterman

PCA sterren 4 5 317

Bij een gaming laptop zit het geheim onder  de motorkap. De verwerkingskracht wordt  bij dit model geleverd door een Intel I7-10800H op 2.2 GHz en werkt samen met 16GB  3.2GHz DDR4-geheugen. De 2TB-ssd is een  Samsung NVME PCIe3-model met sequentiële  lees/schrijfsnelheden van 3412/2368 MB/sec.  Een belangrijk aspect bij gaming is de grafische  controller: in dit model de nieuwe NVIDIA GeForce  RTX 3070 Laptop-GPU met 8GB GDDR6-geheugen.  De heldere en kleurrijke beeldweergave  gebeurt op een 15,6inch IPS-scherm (sRGB) dat, in combinatie met de grafische controller, tot 240 beelden per seconde kan weergeven! De machine voelt zeer vlot aan, maar dat zien we graag bevestigd door een benchmarktest. De combinatie van een gaming-score van 122%, desktop-score van 99% en workstation-score van 118% hoort tot de top van de systemen die we hebben getest.01 kv nbDe communicatiespecificaties: ondersteuning tot en met Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 en RJ45 LAN 1Gbps en verder tweemaal usb-a 5 Gbit/s, éénmaal usb-a 10 Gbit/s en tweemaal usb-c 10 Gbit/s. Usb-c ondersteunt DisplayPort, er is een gecombineerde headsetaansluiting met microfoonkoppeling en rechts zien we ook nog een sd-kaartslot. Prima uitrusting! Voor de weergave van het geluid via de interne speakers en de headset wordt gebruikgemaakt van de Nahimic 3-geluidscontrollerchip. Nahimic positioneert elk geluid van de game met precisie en creëert surround-sound op je stereoapparaat. De laptop beschikt over een accu met 96550mWh opslagcapaciteit, omdat de unit nogal wat stroom nodig heeft om te kunnen functioneren. Er is dus ook een forse lader nodig om de capaciteit op niveau te houden. Maximale prestaties worden geleverd als de laptop aan de netspanning is gekoppeld. Bij zware belasting wordt de bovenkant van het toetsenbord wat warm en de fans gaan wat sneller draaien en geven dus meer geruis, maar alles is op acceptabel niveau. 

Het toetsenbord is per toets verlicht en aanpasbaar in kleur en voorzien van toetsen met een korte en dus snelle slag. Het touchpad werkt goed, maar de gamer zal de voorkeur geven aan een muis. Bovenaan het scherm is een full-hd webcam ingebouwd, dat een helder beeld geeft. Bij weinig licht verschijnt iets ruis. 

Met de MSI Dragon Center-software is de laptop aan te passen aan eigen wens en te tunen. Voor het aanpassen van de verlichting is een aparte applicatie beschikbaar met de naam Steelseries. De GE66 Raider is leverbaar in diverse uitvoeringen met verschillende processors, beeldresoluties en verversingsfrequenties. Deze laptop heeft uitstekende specificaties en zet mooie testresultaten neer en daar wordt niet alleen de gamer blij van.


MSI GE66 Raider UG10-019NL gaming laptop

4 en half sterren 

Prijs: € 2399,-

Website: msi.com/

Pluspunten:
* ultieme laptop gaming specs
* mooie testresultaten
Minpunten: 
* oplader nodig voor optimale prestaties
* wordt wat warm en geeft geruis bij zware belasting