MSI staat bekend om de gaming-producten. De Pulse GL76 is een zeer krachtig allround systeem met goede prijs-prestatieverhouding.

Aad Munsterman

Pulse GL66 1 2
De MSI Pulse GL76Ter is een flinke laptop met een 17inch full-hd IPS-scherm met 144Hz verversfrequentie en een gewicht van circa 2,6 kg. De titaniumgrijze metalen behuizing, met strakke contourlijnen, is perfect voor wie houdt van een stoer en futuristisch design. Een toetsenbord met aanpasbare RGB-kleuren complementeert de gaming-look. Ondanks die specifieke kenmerken heeft deze laptop geen overdreven gaming-uitstraling en past daarmee ook bij andere computeractiviteiten. 

Het motorblok bestaat een recente 11e generatie i7-processor (i7-11800H@2,3MHz) met 16GB DDR4-geheugen en een snelle NVMe PCIe3 M.2-ssd van 1 TB. We zien deze 11e generatie Intel-processoren fors betere prestaties leveren dan de vorige generatie. De turbo-frequentie van deze 8-core processor kan oplopen tot 4,6G Hz, zodat voldoende verwerkingskracht beschikbaar is zodra daarom gevraagd wordt. De grafische ondersteuning wordt geleverd door een NVIDIA GeForce RTX 3060 met 6GB GDDR6-geheugen. Deze processor is specifiek ontwikkeld voor high-end grafische verwerkingen. Gezamenlijk een mooie set componenten die het in de benchmarktesten uitstekend doen en tot de top behoren in deze prijsklasse! 

Pulse GL76 3 2
Het besturingssysteem is Windows 10 Home met mogelijkheid voor de upgrade naar Windows 11. Tijdens langdurig zware belasting wordt het systeem wat warm aan de linkerkant en gaan de fans licht ruisen, maar het blijft acceptabel door de gebruikte CoolBoost5-techniek. Het geluid komt van de luidsprekers onderin en klinkt redelijk. De gamer zal liever een headset gebruiken via de audio-jack of bluetooth. Nahimic-geluidstechnologie is beschikbaar via een app voor surround-sound en ook om de verstaanbaarheid te verbeteren. Het scherm geeft door de IPS-techniek een heldere en correcte kleurweergave met goede kijkhoek. Het touchpad is niet al te groot, maar dit wordt door gamers niet vaak gebruikt. Die appreciëren snelle muizen. We zien de volgende aansluitingen: 1x usb-c 3.2-1 5Gbps, 2x usb-a 3.2-1 5Gbps, 1x usb-a 2.0 500Mbps, 1x RJ45 LAN en 1x hdmi (4K@60Hz). Draadloos communiceren gaat tot Wi-Fi 6 (ax) en bluetooth tot 5.2. De 720p hd-webcam geeft redelijk beeld en de microfoon neemt de spraak helder op. De accu heeft een capaciteit van 53,5 Wh. De gebruikstijd is sterk afhankelijk van wat er met de laptop gedaan wordt. Via de meegeleverde MSI Center-app kun je de gaming-omgeving aanpassen aan eigen wensen en een aantal zaken tunen. 

Er zijn nog twee andere varianten van deze laptop met hardwareverschillen. Dit model heeft de meeste krachtige grafische processor. Samengevat is dit een systeem dat topprestaties levert voor de prijs en niet alleen geschikt is voor gaming, maar een echte allrounder.


MSI Gaming Laptop Pulse GL76PCA sterren 4 5 320

4 en half sterren 

Prijs: € 1699,-,  (straatprijs € 1599,-)

Pluspunten:

*bijzonder krachtig systeem
* uitstekende prijs/prestatieverhouding
Minpunten: 
* wordt wat warm
* korte accuduur bij zware belasting producten