Sandisk staat al zeer lang bekend om zijn primageheugen kaartjes en usb-sticks. Het produceertechter ook externe ssd’s en heeft recent eenverbeterde versie van zijn Extreme Portablessd-serie uitgebracht.

Abe de Vries

Zij 1 3De ssd-serie wordt aangeboden met capaciteiten van 500 GB, 1 TB en 2 TB en 4 TB. Wij bespreken hier de Extreme Portable SSD V2 van 1 TB. Vergeleken met de vorige is deze serie volgens Sandisk, een dochterbedrijf van Western Digital, twee maal zo snel, uitgerust met encryptiesoftware en heeft hij een garantie van 5 jaar.

In de doos treffen we een kort usb-c-naar-usb-c-kabeltje en een usb-c-naar-usb-a-verloopstukje, een veiligheids- en garantieblaadje en uiteraard de schijf zelf. Het kleine verloopstukje kan eenvoudig wegraken en heeft daarnaast twee uitsteeksels die ervoor zorgen dat het snoertje maar op één manier kan worden geplaatst, lastig. Een extra verloopsnoertje was handig geweest. De afmetingen van de schijf zijn (L x B x H): 110 mm x 57 mm x 10 mm en de schijf weegt 79 gram. De behuizing is van kunststof en aan één zijde afgewerkt met een siliconen-achtig materiaal dat zeer prettig in de hand ligt, maar wel snel stof en pluis oppikt. In een hoek zit een opening voor bijvoorbeeld een karabijnhaak. De behuizing is stof- en waterdicht (IP55) en kan een val van 2 meter doorstaan. Hij lijkt daarom uitermate geschikt is voor mensen die veel data, zoals video’s en foto’s, mee moeten nemen naar andere locaties. 

20120302 Sandisk snoertjes 2Sandisk geeft voor alle bovengenoemde modellen leessnelheden op van 1050 MB/s en schrijfsnelheden van 1000 MB/s tegen 550 MB/s en 500 MB/s voor de eerdere V1-serie. Uiteraard worden deze snelheden alleen gehaald op apparaten die USB-3.2 Gen 2 ondersteunen. We kunnen dit helaas niet meten, maar op een USB-C 3.1-poort op de laptop komen we met Crystal Disk Manager ongeveer aan 460 MB/s lezen en 458 MB/s schrijven, ook prima snelheden. Op een usb2- poort is het resultaat ongeveer lezen 40 MB/s en schrijven 44 MB/s. Uiteraard zijn de snelheden met in geschakelde encryptie lager. De hogere snelheden ten opzichte van de vorige serie zijn onder andere bereikt door de toepassing van NVMe in plaats van Sata en door de USB 3.2 Gen2 interface. Op de Sandisk-ssd is vergrendelingssoftware meegeleverd gebaseerd op AES 256-bit encryptie voor Windows en MacOS. Deze software werkt prima en is eenvoudig in te stellen. 

Conclusie: de Sandisk Extreme Portable SSD V2 1 TB is een uitstekende, stoer ogende en goed in de hand liggende ssd, die handig is om mee te nemen zonder angst voor beschadigingen.


SanDisk Extreme Portable SSD V2

4 en half sterren 

Prijzen:
500 GB: € 89,99
1 TB: € 139,99
2 TB: € 339,99
4 TB: € 827,99

Website: shop.western

Pluspunten:
* zeer snel
* waterdicht
* valbestendig
Minpunten: 
* geen verloopsnoer, maar verloopstukje