Sommige programma’s gebruik je niet dagelijks, maar zijn wel van grote waarde voor specifieke taken. Goed voorbeeld hiervan zijn partitiemanagers, waarmee je de grootte en indeling van de schijfpartities beheert.

Dennis Gandasoebrata

 

Met MiniTool Partition Wizard kun je partities aanmaken, vergroten en verkleinen en formatteren. Ook kun je het gebruiken als je de bestandsindeling wilt aanpassen, bijvoorbeeld om van een FAT32- naar NTFS-indeling te schakelen.partition

THUISGEBRUIK 
Voor thuisgebruik is een gratis variant beschikbaar. Gelukkig leggen de makers op hun website uit welke verschillen bestaan tussen die versie en de betaalde varianten Pro en Pro Ultimate, en wie aan de slag gaat, doet er goed aan deze vergelijking te bekijken. Zo kun je met de gratis variant helaas niet het besturingssysteem migreren naar een andere schijf en beschadigde partities herstellen, terwijl dit met de hogere varianten wel mogelijk is. Eerlijk is eerlijk: de gratis versie biedt voldoende functies voor incidenteel gebruik en schijfonderhoud. 
Het programma heeft een eenvoudige opzet, waarbij de tab Partition Management zowel de status van de schijven als de opties en wizards laat zien. De uitgebreide Help-teksten kun je online raadplegen, waardoor het programma ook voor minder gevorderde gebruikers goed toegankelijk is.
Verder even opletten bij de installatie: het programma probeert standaard een ander product mee te installeren, tenzij je dit uitschakelt.

Product: MiniTool Partition Wizard Free (www.partitionwizard.com)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* mogelijkheid tot converteren bestandssysteem
* opties om gezondheid van schijf te controleren
* uitgebreide Help-teksten
Minpunten:
* bij installatie opletten op ongewenste software