In een tijd waarin we meer dan gewoonlijk thuis verblijven, is het niet verkeerd wat extra aandacht aan entertainment en media te geven.

Dennis Gandasoebrata

 

MediaPortal is een opensource mediacenter, waarmee je een computer ombouwt tot centrale hub die films, foto’s en muziek kan serveren. De makers richten zich hierbij exclusief op Windows voor het draaien van de software, maar maken de content ook toegankelijk via andere apparaten, zoals telefoon en browser. MediaPortal geeft je toegang tot eigen content, bijvoorbeeld films die op een NAS in het netwerk zijn opgeslagen, maar biedt ook ondersteuning voor streamingdiensten. Zo kun je radiostations opvragen en tv-zenders kijken. Dat laatste is overigens alleen mogelijk als je beschikt over de juiste hardware, zoals een tuner.
mediaportal

HANDIGE EXTRA’S 
Je kunt de standaardfunctionaliteit uitbreiden met handige extra’s. Met de plugin WifiRemote kun je een telefoon gebruiken als afstandsbediening. Ook kun je een groot deel van de content beschikbaar maken op tablet of telefoon, via de aparte app CouchPotato. Prettig is de mogelijkheid om de omgeving van MediaPortal naar eigen inzicht in te richten. Je maakt hiervoor gebruik van skins, die je zelf kunt ontwerpen of kant-en-klaar kunt downloaden via de community.

Product: MediaPortal (www.team-mediaportal.com)

3 en half sterren

Prijs:  gratis
Pluspunten:
* opties voor personalisatie
* extra functionaliteit via plugins
Minpunten:
* extra hardware nodig voor lineair tv-kijken
* niet specifiek gericht op Nl/Be situatie