Heb je de smaak te pakken met woningautomatisering (domotica), maar loop je tegen functionele beperkingen aan? Met Home Assistant kun je verschillende slimme apparaten in je woning aansturen en dit vanaf een centrale omgeving ‘regisseren’

Dennis Gandasoebrata

 

De oplossing is opensource en wordt vooral gekenmerkt door een grote groep actieve gebruikers en een community waar je terecht kunt voor ondersteuning.
 2

Het valt op dat de oplossing nog volop in ontwikkeling is: regelmatig verschijnen nieuwe versies. Ten opzichte van concurrerende oplossingen - zoals onder meer Domoticz - valt Home Assistant in positieve zin op door de gebruiksvriendelijkheid van de omgeving en de laagdrempeligheid om ermee aan de slag te gaan. Zoals bij alle oplossingen voor domotica geldt dat je vooral in het begin relatief veel tijd kwijt bent aan het inrichten van de omgeving op basis van de situatie thuis. Om dit te versnellen, biedt Home Assistant sjablonen aan die je als uitgangspunt kunt nemen. De eerste keer verschijnt een wizard, die helpt met het ontdekken van slimme apparaten (zoals Hue en HomeKit-accessoires) op het thuisnetwerk. Via zogeheten integrations kun je koppelingen maken en de apparaten aansturen. Home Assistant werkt op verschillende platformen, waaronder Windows en Raspberry Pi.


Product: Home Assistant (www.home-assistant.io)

4 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* ondersteuning meerdere platformen
* gebruiksvriendelijke omgeving
* community voor ondersteuning
Minpunten:
* geen