Het Chinese merk Oppo timmert de laatste jaren flink aan de wegen komt nu met de ‘5G ready’ Find X3-serie. Lees hier de review van de Oppo Find X3 Neo 5G.

oppo neo staand 2Kenden we het Chinese merk Oppo voorheen vooral van zijn budgetsmartphones A- en Reno-series, inmiddels heeft Oppo met de ‘5G ready’ Find X3-serie een serieuze flaghip-lijn uitgebracht – met ook serieuze prijzen. Bovenaan staat de Find X3 Pro, daaronder de Find X3 Neo en ten slotte de Find X3 Lite. Wij bekijken de middelste telg: de Neo.

Kleur is het alomvattende thema van Oppo’s Find X3-lijn. En dan niet de kleur van het apparaat zelf, want de Neo wordt geleverd in zilver en zwart. Maar start je de telefoon, dan springen je direct de heldere kleuren en vloeiende lijnen van het maximaal 1100 nits FHD-scherm tegemoet.

Scherm
Het toestel heeft een 6,55inch-scherm met 2400 x 1080 pixels en een schermratio van 92%. Met zijn smalle randen, een hoogte van 160 mm en een breedte van 72,5 mm is het een lang en slank toestel dat je prettig in één hand houdt. De achterkant is van kunststof, niet van glas dat je in deze prijsklasse toch ook wel tegenkomt. Maar dat maakt het toestel zeker niet goedkoop, het heeft wel degelijk een luxe uitstraling. Naast een wachtwoordbeveiliging is het toestel ook te ontgrendelen via gezichtsherkenning of een in het scherm geïntegreerde vingerafdrukscanner.

Processor, geheugen en accu
De Oppo Find X3 Neo reageert zeer snel dankzij zijn 8core Qualcomm Snapdragon 865-chip en 90hertz ververssnelheid. Het werkgeheugen is 12 GB en hij heeft een prettige opslag van 256 GB, die overigens niet uit te breiden is. De accu meet 4500mAh en de meegeleverde supersnelle 65W-lader laadt het toestel in 35 minuten volledig op.

Camera’s
Ook op de camera’s met Sony-lenzen heeft Oppo stevig ingezet. Naast de 32MP-voorcamera heeft de Neo een 50MP-hoofdcamera en een 13MP-telelens die prachtig scherpe beelden leveren en een 16MP-ultragroothoek en 2 MP-macrocamera met vaste focus. De videocamera met Focus Tracking schiet filmpjes in 4K bij 30 of 60 fps. De camera’s zijn in een eiland geplaatst, zoals we dat ook bij de Samsung Galaxy S21-serie zien.

Software en updatebeleid
De ColorOS 11-schil die Oppo over Android 11 heen heeft gelegd, is redelijk onopvallend en werkt prettig en intuïtief. Gelukkig levert Oppo nauwelijks bloatware mee. Oppo meldt dat de Find X3-serie minimaal twee Androidversie-updates krijgt en twee jaar lang veiligheidsupdates, dat is wel erg minimaal.

Communicatie
De Find X3 Neo beschikt daarnaast over de communicatievoorzieningen die je verwacht bij een toestel dat bovenin de midrange zit: Wi-Fi 6, Bluetooth 5 en nfc waarmee je contactloos kunt betalen. Het toestel wordt geleverd met een transparant beschermhoesje, een sreenprotector en oortjes die je via de usb-c-aansluiting kunt verbinden.

Prijs en beschikbaarheid
De adviesprijs van de Oppo Find X3 Neo is € 799,-. Die van de Find X3 Pro is € 1149,- en van de Find X3 Lite is € 449,-

Oppo Find X3 Neo 5G

4 sterren

Pluspunten:
+ high-end specificaties
+ camera’s
+ compleet geleverd

Minpunten:
-Updatebeleid

oppo neo liggend