Een slim huis kan niet zonder speciaal deurslot. PC-Active legt uit hoe veilig een slim slot is en wat de mogelijkheden zijn. Ook testen we drie modellen.

de testRens Blom, Rob Coenraads en Aad Munsterman

Slimme sloten werken zonder sleutel en zijn via wifi en/of bluetooth te gebruiken in combinatie met een smartphoneapp. Zo kun je – zolang je toestel maar een internetverbinding heeft – overal ter wereld de deur openen, op slot doen en controleren of je hem wel goed dicht gedaan hebt. Je kunt ook digitale sleutels aanmaken waarmee bekenden of de pakketbezorger altijd of eenmalig naar binnen kunnen. Hier krijg je meldingen van.
1 deur

Een deel van de slimme videodeurbellen kan ook fungeren als beveiligingscamera. Je krijgt dan niet alleen een seintje als er iemand aanbelt, maar ook als er iemand door het beeld loopt. Deze functie is handig als je een oogje in het zeil wilt houden, ongeacht of je wel of niet thuis bent. Houd er rekening mee dat niet alle deurbellen even geschikt zijn als beveiligingscamera. Met name goedkopere modellen missen vaak de softwarematige intelligentie om bijvoorbeeld een kat van een mens te onderscheiden. Dat is vervelend, omdat je dan voortdurend onnodig waarschuwingsmeldingen ontvangt. 

CILINDERS EN INSTALLATIE 
Welk slim slot het beste bij jou past, hangt vooral af van je huidige slot. De meeste slimme sloten zijn alleen bedoeld voor een cilinderslot, dat in veel huizen gebruikt wordt. Met een oplegslot en een gedeeld slot van bijvoorbeeld een portiek heb je minder keuze. Houd er rekening mee dat veel slimme sloten werken op een accu. Het ene slot is oplaadbaar via een usb-kabel, terwijl het ander nieuwe AA-batterijen nodig heeft. De accuduur van een slim slot bedraagt gemiddeld zes tot negen maanden. Je krijgt op tijd een seintje als de accu bijna leeg is, zodat je niet plots voor een dichte deur staat. Sommige sloten zijn ook te bedienen met een toetsenbordpaneel. Zo’n paneel is handig als je je smartphone niet bij je hebt of mensen eenvoudig toegang wilt geven tot je huis. Sommige sloten kunnen via geofencing, dus op basis van je gps-locatie, ontsluiten en vergrendelen als je aankomt en weggaat. 

2 deur 2

BEVEILIGING 
De digitale beveiliging van een slim slot is een belangrijk punt, want je wilt absoluut niet dat kwaadwillenden het slot kunnen bedienen. Fabrikanten zijn zich hier uiteraard ook van bewust en gebruiken daarom sterke encryptiemethoden om de sloten te beveiligen. Denk aan TLS-encryptie en AES 128-bits-encryptie voor het internetsignaal en een aparte encryptievorm voor de bluetoothverbinding. Dat klinkt veilig, maar er zijn wel degelijk video’s en artikelen gepubliceerd die uitleggen hoe populaire slimme sloten tóch gekraakt zijn. Zo deelde antivirusbedrijf Bitdefender in 2019 een video waarin een Nukislot via een brievenbus-truc openging: https://www.youtube.com/watch?v=6ON10Wbp KhA&feature. Hoewel fabrikanten hun slimme sloten steeds veiliger maken, worden kwaadwillenden ook steeds slimmer. De veiligheid blijft dus een aandachtspunt. 

3 deur

SPRAAKASSISTENTEN 
Een deel van de slimme sloten is ook geschikt voor gebruik via een spraakassistent. Google Assistent (Nederlands) en Amazon Alexa (Engels) zijn de twee populairste. Tegen je smartphone of een Google Nest-speaker kun je zeggen ‘Hey Google, doe de voordeur op slot’ of ‘Hey Google, ontgrendel de voordeur’. Uit beveiligingsoogpunt moet je voor dat laatste ook een pincode zeggen. 

MODELLEN GETEST
We hebben drie slimme deursloten getest.

Slimme deursloten
-Nuki Combo Door SensorKopie2 3   yale 1   bold 2

NUKI Smart Lock 2.0

Yale Linus Slim Slot

Bold Smart Cylinder SX-33