Lees hier de review van de Samsung SSD 870 EVO die onlangs werd gepresenteerd.

 Aad Munsterman

Samsung komt regelmatig met nieuwe ssd-modellen voor diverse soorten gebruik. De nieuwe 870 EVO is een 2,5inch model met SATA-III-aansluiting bedoeld voor een computer en is het goedkoopste model vergeleken met de QVO en de PRO. De 870 EVO wordt aangekondigd als de “De definitieve SSD voor elk doel”. Blijkbaar is er dus voor het 2,5inch/SATA- model niet veel meer uit te halen. 
We zien ook dat met nieuwe systemen voorzien van een NVMe/PCIe-bus voor het aansluiten van de ssd, veel hogere transfersnelheden bereikt worden. De 2.5” SATA-III-ssd wordt gelimiteerd door de maximale transfersnelheid van de bus van 600 MB/sec. We meten met CrystalDiskMark 7.0 maximale sequentiële transfersnelheden van circa 561 MB/sec voor lezen en circa 526 MB/sec voor schrijven. De protocoloverhead zorgt er dus voor dat de datatransfersnelheid iets lager ligt dan de standaard transfersnelheid.

MZ 77E2T0BW 003 R Perspective Black 2VERBETERINGEN 
Vergeleken met de 860 EVO, het vorige model, zijn er een aantal verbeteringen. Er is een snelheidsoptimalisatiechip die hogere datatransfersnelheden mogelijk maakt. Deze zijn niet zichtbaar bij het sequentieel lezen en schrijven, maar kunnen tot 38% oplopen bij random toegang bij een lage wachtrij met aanvragen voor gegevens. Ook schakelt de ssd veel sneller in en uit. 
Omdat Samsung alle componenten zelf maakt, kunnen ze de gebruikte chips optimaliseren. Het resultaat is een zorgeloze levensduur tot 2400 TBW (Total Bytes Written), waarmee een 5-jarige gelimiteerde garantie wordt afgegeven. De langetermijnprestaties zouden 30% hoger liggen en zijn daarmee consistenter dan bij de 860 EVO. 
De 870 EVO is verkrijgbaar met de volgende capaciteiten: 250 GB, 500 GB, 1 TB, 2 TB en 4 TB. Daarbij horen de volgende TBW’s: 150, 300, 600, 1200 en 2400. Het advies is om niet te zuinig te zijn bij aanschaf van een ssd, zodat er ruimte over is en de TBW positief wordt beïnvloed.  

PRIMA SOFTWARE 
De handige Samsung Data Migration Software en Samsung Magician-beheersoftware is gratis te downloaden. Voor het migreren van een harde schijf naar een ssd heb je dan alleen nog een usb3- naar SATA-III-adapter nodig. Je verbindt de ssd met de adapter aan een usb-poort van je systeem, daarna initialiseer je via Windows Schijfbeheer de ssd en formatteer je de schijf met een NTFS-volume. Vervolgens kun je de Data Migration Tool starten en de HD naar de ssd kopiëren. Daarna kun je de HD omwisselen met de ssd en je systeem opnieuw opstarten.
Met de Samsung Magician-beheersoftware kun je de status van de ssd zien, inclusief temperatuur, en een benchmark uitvoeren om de sequentiële prestaties te meten. Daarnaast is een Diagnostic Scan mogelijk met diverse opties en verder zijn er nog diverse optimalisatie- en databeheeropties. De Samsung-software werkt alleen na detectie van een Samsung-ssd. 

Al met al een geweldige ssd die we je zeker aanraden.


PCA sterren 5 316Samsung SSD 870 EVO

5 sterren 

Adviesprijzen:
250 GB: € 49,99  500 GB: € 79,99 
1 TB: € 159,99  2 TB: € 299,99  4 TB: € 599,99

Website: samsung.com

Pluspunten:
* betrouwbare ssd met goede prestaties
* gratis migratie- en beheertools
Minpunten: 
* (iets) duurder dan low-end leveranciers