De buitenkant van de nieuwe 13inch MacBook Pro M1 is onveranderd, van binnen is de architectuur wel radicaal vernieuwd!

mbp spacegray gallery2 202011 GEO EMEA LANG NL 2
Aad Munsterman, Maikel Dijkhuizen, Ernst Roelofs en Rob Coenraads

Daardoor kun je nu zelfs iPhone- en iPad-apps gebruiken! De M1 SoC (= System on a chip) is tot 70% krachtiger en heel energiezuinig, waardoor je tot 20 uur op één acculading kunt werken. 

Zelfs de goedkopere MacBook Air met M1-processor is sneller dan een MacBook Pro met Intel-processor. De testen laten weinig verschil zien tussen 8 en 16 GB werkgeheugen en tussen de Air en de Pro, maar die zijn er wel degelijk. Zo heeft de MacBook Pro 13” een aanpasbare Touch Bar en ventilator, waardoor deze ook bij langdurig zwaar werk optimaal presteert. Dankzij ‘Rosetta 2’, dat oude software vertaalt, kun je de meeste bestaande programma’s blijven gebruiken. Voor Office 2019 was er vrijwel direct een Native M1-versie en de meeste grote softwaremakers hebben M1-versies aangekondigd. Om Windows te draaien, is nu virtualisatiesoftware als Parallels nodig: Bootcamp werkt niet meer. 

Net als voorheen kan het werkgeheugen niet uitgebreid worden! Daarnaast zijn er, naast een koptelefoonaansluiting, slechts twee Thunderbolt 3-poorten. Een docking station is daardoor vrijwel onmisbaar.


Product
: Apple MacBook Pro 13” M1PCA sterren 4 5 316

4 en half sterren

Prijs: vanaf € 1449,10
Pluspunten: 
* krachtige laptop
* wordt nauwelijks warm
* 20 uur accuduur
Minpunten: 
* weinig aansluitingen en docking station nodig
* geen Bootcamp
* werkgeheugen achteraf niet uitbreidbaar