Sony’s paradepaardje toont haarscherpe gamebeelden in een resolutie van 3840 × 2160 pixels zonder haperingen, terwijl de gedetailleerde graphics een lust voor het oog zijn.

Sony P5
Aad Munsterman, Maikel Dijkhuizen, Ernst Roelofs en Rob Coenraads

Met name de aanwezige raytracing-techniek maakt indruk, waarbij onder meer lichtstralen, rookpluimen en reflecties de werkelijkheid tot in perfectie nabootsen.
De gameconsole heeft veel power in huis: zo heeft de AMD Zen 2-cpu acht rekenkernen draaien op een variabele kloksnelheid van 3,5 GHz. Vanwege alle rekenkracht is de PS5 forser dan zijn voorganger. Na een urenlange gamesessie voelt de behuizing nergens warm aan, terwijl de ventilator zich nauwelijks laat horen. Alleen het optische station maakt soms een beetje geluid. De nieuwe controller is iets zwaarder en ligt fijn in de hand.
Opvallend is hoe snel de menuschermen op de knoppen reageren. Niet vreemd, want het besturingssysteem is op een rappe ssd van 825 GB voorgeïnstalleerd. Hiermee zijn laadschermen zo goed als verleden tijd. 
De PlayStation 5 fungeert ook als mediaspeler. Zo kun je (4K-)blu-rays in het optische station kwijt. Daarnaast zijn Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+ en Spotify beschikbaar. Nederlandse apps zijn er vooralsnog niet.


Product: Sony PlayStation

4 en half sterren

Prijs: € 499,99 (€ 399,99 zonder optisch station)
Pluspunten: 
* adembenemende graphics
* snelle laadtijden
* lage geluidsproductie
* uitstekende controller
Minpunten: 
* kinderziektes
* forse behuizing
* gebrek aan Nederlandse apps