Voor het opnemen en - al dan niet live - streamen van audio en video zijn inmiddels talloze oplossingen beschikbaar. OBS Studio valt echter op in de grote massa.

Dennis Gandasoebrata

 
Het programma is beschikbaar voor zowel Windows, Mac als Linux en stelt je in staat om beelden te delen via verschillende streamingplatformen.

obs

Wil je alle functies benutten, dan reserveer je de nodige tijd om je het programma eigen te maken. Het programmavenster is opgebouwd uit meerdere blokken, onder meer om eerder opgenomen scènes te selecteren, stilstaande afbeeldingen (stills) in te voegen en audiobronnen te mengen. Verder vinden we een flinke selectie overgangen, waarmee je individuele beelden op elkaar kunt laten aansluiten. Via het instellingenvenster kies je welke bronnen worden gebruikt: dit kunnen de eerdergenoemde kant-en-klare beelden zijn, maar ook een live video-feed afkomstig van een webcam of externe camera.

Scenes kun je klaarzetten en in een matrixweergave tonen, zodat je er snel tussen kunt schakelen tijdens een live-uitzending. Het is prettig dat het programma ook kant-en-klare instellingensets biedt, zodatje niet gedwongen wordt alle instellingen los te configureren: vooral voor beginnende gebruikers is dat een welkome functie.

 

Product: OBS Studio (https://obsproject.com)

4 sterren

Prijs:  gratis
Pluspunten:
* uitgebreide effectenset
* brede ondersteuning streamingplatformen
* meerdere kanalen klaarzetten om te schakelen
Minpunten:
* relatief complexe omgeving