Ben je op zoek naar een compacte computer, dan is een mini-pc een goede oplossing. Lees hier de review van zo’n mini-pc: de MSI Cubi 5 10M-035EU.

Aad Munsterman


cubi 5 10M KVOp IT-gebied is MSI al jaren een vertrouwde naam dankzij hun moederborden, monitoren, grafische kaarten, etc. Ook hebben ze computers (notebooks en desktops) en heeft MSI tevens mini-pc’s die in de Cube-serie zitten. Hier vind je de review van de MSI Cubi 5 10M-035EU.

Het eerste wat opvalt, is de omvang van het doosje dat in een handpalm past: de afmetingen zijn 124 x 124 x 58,7mm met een gewicht van 550gram. Dit testmodel is uitgerust met de nieuwste Intel Core i5-10210U, aan werkgeheugen beschikt hij over 8GB DDR4 2266 MHz hij heeft een 256GB M.2 SATA-ssd aan boord. Eventueel kun je een extra geheugenmodule en een 2,5inch SATA-ssd toevoegen voor meer capaciteit. Voor de grafische beeldweergave wordt gebruikgemaakt van de interne grafische processor van de i5 met aansluiting naar maximaal 2 schermen via HDMI 1.4 en DisplayPort 1.2.

De geluidsprocessor is een Realtek ALC887 met koppeling naar een 3,5mm-jack voor audio-uit en aparte jack voor microfoon-input. Het netwerk kan gekoppeld worden via een RJ45-kabel of draadloos via maximaal WiFi 5 bij dit testmodel, voor WiFi 6 kies je voor de versie met Intel Wireless AX201. Bluetooth 5 is beschikbaar voor communicatie met draadloze randapparatuur.

Voor externe apparatuur zijn usb-poorten beschikbaar: aan de voorkant 2x USB 3.2 Gen 1 (5Mbps) (type C en A), achterkant 2x USB 3.2 Gen 1 Type A en 2 standaard USB2.0.

msi cube 2Gebruik
Als besturingssysteem is de laatste 2004-versie van Windows 10 Home geïnstalleerd, een volwaardig besturingssysteem dus waarop van alles geïnstalleerd kan worden. De prestaties en functies doen niet onder voor een standaard-pc uitgerust met een i5-processor. Het doel waarvoor je dit systeem kunt gebruiken, is algemene computerwerkzaamheden waarbij geen geavanceerde grafische verwerking wordt gevraagd: dus niet primair voor grafische spellen, maar wel als multimediacenter. Dat laatste kan namelijk heel goed, omdat de Cubi is ontwikkeld om zo weinig mogelijk warmte af te geven zodat de koeling niet of nauwelijks hoorbaar is. De Cubi is desgewenst achter op een beeldscherm te bevestigen via de aanwezige Vesa-aansluiting. Ook kun je een optionele verlengde powerknop aansluiten, zodat je de mini-pc eenvoudiger kunt in- of uitschakelend.

Als verbeterpunten voor de Cubi zien we graag een PCI-slot voor de ssd, zodat een NVME-ssd met veel meer snelheid kan worden aangesloten. Daarnaast kan het geheugen wat sneller en zijn usb-c-poorten op basis van USB3.2 Gen 2 (10Mbps) een nice-to-have.

Al met al een kleine geruisloze mini-pc met de kracht van een gemiddelde i5-desktop.

Product: MSI Cubi 5 10M--035EU

Website: msi.com/Mini-PCs/

PCA sterren 4 314

4 sterren

 

Prijs: € 749,-

Pluspunten:
* klein, krachtig en geruisloos
* veel aansluitmogelijkheden
Minpunten:
* techniek kan sneller
* iets duurder dan standaarddesktop