Er zijn speciale Android-smartphones te koop voor senioren en mensen met een beperking. PC-Active legt dit type toestel uit en test diverse modellen

de testRens Blom


Seniorensmartphones bestaan al jaren, maar het assortiment is relatief klein. Emporia en Doro zijn de twee bekendste fabrikanten, en verkopen een handvol modellen met het Android-besturingssysteem in Nederland. Wat maakt deze toestellen anders dan die van Samsung, Huawei en de rest?

algemeen 2

Ontwerp
Het ontwerp is op meerdere vlakken aangepast. Zo zijn seniorensmartphones compacter dan het gemiddelde reguliere Android-toestel, wat komt door het kleinere scherm. De meeste seniorensmartphones gebruiken een scherm van 5,5inch (bijna 14 centimeter) en zijn daarom met één hand te bedienen. Het compacte scherm heeft ook een nadeel: wie een groot lettertype gebruikt, ziet relatief weinig tekst en beeld op het display. Een groter scherm van 6 inch of groter zou handiger zijn, maar zulke grote seniorensmartphones zijn er (nog) niet.

De toestellen gebruiken verder een stevigere behuizing en zijn in sommige gevallen bestand tegen kleine schokken of spatten water. De smartphones hebben bovendien een aparte alarmknop. Met een druk op die knop roep je de hulp in van vooraf ingestelde contactpersonen. Als niemand reageert, kan de oproep automatisch worden doorgeschakeld naar de 24/7-alarmcentrale van Doro. Voor dat laatste is een abonnement vereist. Emporia gebruikt een vergelijkbare alarmknop. Seniorensmartphones van Doro en Emporia zijn bovendien compatibel met de meeste gehoorapparaten. Normale Android-toestellen zijn dit ook, maar in beperktere mate. Op seniorenmodellen vind je ook een grotere en krachtigere luidspreker voor een harde belringtoon en een luider volume tijdens het bellen en kijken van video’s.

Doro-telefoons komen met een stekker en usb-c-kabel. In de doos van de Doro 8080 zit ook een houder. Je zet de smartphone in de houder om de accu op te laden. Dit concept doet denken aan een vaste telefoon en is voor veel ouderen bekender dan werken met losse kabels. Emporia levert de Smart.3 met een doos waar je de smartphone in klikt, waarna de accu oplaadt. Er worden ook een usb-c-kabel en stekker meegeleverd.  

emporia dock 2

Software
Seniorensmartphones draaien op Google’s Android, het besturingssysteem dat ook geïnstalleerd is op alle reguliere smartphones behalve de Apple iPhone. Fabrikanten als Emporia en Doro passen Android echter aan om de software gebruiksvriendelijker te maken. Denk aan veel grotere iconen, een eenvoudiger instellingenscherm en meer opties voor mensen die één of meerdere kleuren niet goed zien.

De software van Doro bevat daarnaast allerlei functies die gericht zijn op ouderen. Zo kun je instellen dat je elke ochtend een herinnering krijgt om je medicijnen in te nemen en is de TeamViewer-app vooraf geïnstalleerd. Zo kunnen vooraf ingestelde bekende personen meekijken op het toestel als de oudere ergens niet uitkomt. Neemt hij of zij niet op, dan kun je via de app zien of de smartphone leeg is of op stil staat.

android 2Uiteraard zijn seniorensmartphones voorzien van Google-apps als Gmail, kaartendienst Maps en de appwinkel Google Play Store. Deze apps zijn echter niet geoptimaliseerd voor oudere of gebruikers met een beperking.

Op seniorensmartphones kun je gebruikmaken van de Google Assistent-spraakassistent, die overigens ook geïnstalleerd is op normale Android-toestellen. Voor basisfuncties als het opzoeken van het weer, bellen van contactpersonen en openen van apps werkt de (Nederlandstalige) Assistent goed genoeg. Een toestel volledig bedienen via de spraakbesturing lijkt ons echter voor weinig mensen weggelegd. 

De Doro 8050 en 8080 en vergelijkbare modellen van Emporia draaien op Android 9.0 (Pie), de Android-versie uit 2018. Doro bevestigt desgevraagd dat het zijn toestellen niet zal updaten naar een nieuwere Android-versie en op onregelmatige basis beveiligingsupdates uitbrengt. Google geeft elke maand zo’n update vrij, maar fabrikanten beslissen zelf of ze hun toestellen updaten. Emporia heeft onlangs herhaaldelijke verzoeken per e-mail niet gereageerd op onze vraag over zijn updatebeleid.

Concluderend kunnen we zeggen dat seniorensmartphones oude software draaien en minder vaak en minder lang beveiligingsupdates en versie-updates van Android krijgen dan vergelijkbare reguliere Android-smartphones. Dat is aan de ene kant jammer, omdat een seniorentelefoon langer kwetsbaar is voor (opgeloste) beveiligingsproblemen en minder profiteert van Google’s verbeteringen in Android. Aan de andere kant hoeft de oudere gebruiker zich minder bezig te houden met updates, en is het prettig dat de software minder vaak verandert qua functies en uiterlijk.  

senior technology 1000859 480

Basisspecificaties
Seniorensmartphones zijn voorzien van een camera op de voor- en achterkant, om respectievelijk foto’s en video’s mee te maken en te videobellen. De flitser op de achterkant helpt bij fotografie in het donker en kan ook gebruikt worden als zaklamp. Gps is ook aanwezig om te navigeren en internetten kan via wifi of een mobiele 4G-verbinding. Verwacht geen bijzondere hardware. De specificaties zijn minder krachtig en uitgebreid dan die van vergelijkbaar geprijsde reguliere Android-smartphones. Een seniorensmartphone als de Doro 8050 gebruikt bijvoorbeeld een hd-scherm, een instapprocessor en slechts 16 GB opslaggeheugen. Het toestel toont daarom minder scherp beeld, is merkbaar langzamer en heeft minder ruimte voor apps en foto’s.

Drie seniorensmartphones getest
Onlangs hebben we drie seniorensmartphones getest: de Doro 8050, de Doro 8080 en de Emporia Smart.3. Hoewel wij niet in de leeftijdscategorie vallen, hebben we ons best gedaan om ons in te leven in het gebruiksgemak voor ouderen en hebben we twee zeventigplussers (met normale Android-telefoons) een paar uur lang deze smartphones laten gebruiken.

Seniorensmartphones met Android
  emporia smart3   doro8050 2   Doro8080 3 4

Emporia Smart.3

Doro 8050

Doro 8080