Het Logitech G923 racestuur met pedalen is beschikbaar voor de Xbox One en Playstation 4 en zijn beiden ook voor de pc te gebruiken. Lees hier de review van de G923 die o.a. is uitgerust met het nieuwe force feedback-systeem Trueforce. 3 en half sterren

Harry van Lierop

Logitech heeft met de G923 een mooi next-gen racestuur met pedalen in de twee varianten Xbox One en PS4 4 die beiden ook voor de pc zijn te gebruiken. Lees hier de review of het flinke adviesprijskaartje van € 399,- ook terecht is, onder andere vanwege de ultrarealistische beleving door het nieuwe force feedback-systeem Trueforce.

Daar sta je dan als rookie, met het racestuur van de Logitech G923 in mijn wat klamme handen, voeten op de pedalen, de seconden tikken langzaam weg, ik zet mij schrap, het geluid van mijn F1 motor brult van enthousiasme, de rode lampen van de Grandprix van Monaco springen op groen en vol accelererend ga ik richting de eerste bocht. Wie wil nou niet het ultieme racegevoel kennen?
Ik mocht dat uitproberen met de Logitech G923 met zijn racestuur en pedalen in combinatie met de pc-versie van de game F1 2020. Dat was een bijzondere ervaring, temeer omdat het enige tijd geleden was dat ik een dergelijke combinatie in handen en onder de voeten had.

Opstelling
Mijn opstelling bestond uit een zelffabricaat Playseat (gemaakt van een fitnessbankje, zie afbeelding hieronder), laptop (met GeForce GTX-videokaart, Core i7-processor), 55inch smart-tv en 1200 watt aan audiogeluid.

3

Aansluitingen
Het racestuur en voetpedalen zijn samen voorzien van één usb-kabel en één stroomkabel. De G923 werd in eerste instantie door de usb-poort van mijn pc niet herkend. Toen ik de aan-functie van de usb-poort via de pc-instellingen uitzette, werd de G923 direct herkend. Wel handig om te weten dus.

Racestuur monteren
Ideaal is om de G923 op een Playseat (racestoel met stuurframe) te monteren. Het racestuur kun je met twee schroefgaten vastzetten of met de ingebouwde tafelklemmen tot een dikte van 10 cm. Een stevige ondergrond heb je wel nodig als je enthousiast aan het racen bent.

Voetpedalen
De metalen voetpedalen zijn op een stevig plastic plateau gemonteerd. De pedalen voelen degelijk en realistisch aan. Het plateau heeft rubberen voetjes, dat op een gladde ondergrond bij stevig remmen wel wat wegglijdt. Wat erg goed werkt, is de uitklapbare balk met spikes, dat het schuiven in een kleed of tapijt voorkomt.

Racestuur
Het automatisch kalibrerend racestuur, met zijn leds voor toerentalbereik, diverse knoppen en schakelpeddels, voelt lekker, compact, stevig en kwalitatief erg goed aan. Het gebruik van de schakelpeddels was voor mij wel even wennen, omdat ik niet eerder met schakelpeddels heb gereden. Tijdens de race geeft het stuur realistisch alle oneffenheden van de weg zoals curbstones door, maar met de GHUB en Trueforce kan dat nog realistischer.

Force feedback-systeem Trueforce en GHUB
Toen ik de gratis GHUB-software van Logitech installeerde, kreeg het racen een extra dimensie en ik waande mij even zoals de F1-monteurs in de garage. Met de GHUB kun je, in combinatie met de G923 en compatible games, het Force feedback-systeem Trueforce activeren, maar niet alleen dat. Met GHUB kun je per game of racer een profiel maken en in dat profiel werkelijk alles naar je eigen hand instellen. Denk hierbij aan het traploos instellen van de stuurbekrachtiging, (tril- en weg)gevoeligheid en stuuruitslag: het is echt realistische feedback van je racestuur door Trueforce. Daarnaast kun je alle stuurknoppen en schakelpeddels van functies voorzien. Ook de pedaalkracht per pedaal kan worden ingesteld. Wie daar nog niet genoeg aan heeft, kan ook via GHUB het gehele toetsenbord van de pc instellen met functies, opdrachten en macro’s. Voor deze test heb ik geen gebruikgemaakt van de toetsenbordinstellingen. Wat een paar keer tijdens het racen gebeurde, was dat er in GHUB van profiel werd gewisseld. Toen ik van mijn profiel het standaard profiel maakte, was dat probleem opgelost.

Na een aantal dagen racen
Na vele uren en tientallen rondjes op diverse circuits te hebben gereden, was ik erg onder de indruk van de kwaliteit van de G923. De G923 houdt het moeiteloos vol in tegenstelling tot mij achterste, dat het zonder een Playseat en zachte kussentjes moest doen. Een kanttekening bij het sturen in bochten was dat de stuuruitslag soms meer was dan ik met één of twee handen aankon en dat via GHUB niet beter kreeg ingesteld.

Logitech G920 of G923
Wil je het echte racegevoel ervaren, dan geeft de G923 je zeker dat gevoel. Wil je de nieuwe force feedback-systeem Trueforce ervaren, dan heb je een game nodig die dat support, dat was helaas niet het geval met F1 2020. TrueForce is nieuw en het is wachten op meer titels. De G923 heb ik niet kunnen vergelijken met bijvoorbeeld de Logitech G920 die voor € 249,- in de winkel ligt.
Ben je een racefanaat, dan is die € 399,- het overwegen waard. Kijk hier voor een Introductiefilmpje G923.

Logitech G923
Adviesprijs: € 399,-

3 en half sterren

Pluspunten
+ goede (bouw)kwaliteit
+ realistische ervaring

Minpunt
- forse prijs

1 1