De Ezviz C3X is een buitencamera met twee lenzen, zodat bij weinig licht toch beelden met kleur kunnen worden opgenomen. Kunstmatige intelligentie reduceert het aantal valse alarmmeldingen en voor de ongenode gast kan preventief een of signaal worden gegeven.

Aad Munsterman

61wNnJbEz1L. AC SX425

IP-camera’s vertonen ’s nachts zwart-witbeelden in combinatie met infrarood licht. Deze Ezviz-camera biedt echter iets unieks: twee lenzen, een voor de lichtinformatie en de ander voor de kleur. Gezamenlijk geven ze een beeld dat veel detail en kleur geeft, zelfs bij weinig licht! Als er heel weinig of helemaal geen licht beschikbaar is, zoals in een afgesloten ruimte, wordt aanvullend licht zoals IR of een spotlight gebruikt om beeld te kunnen genereren. Dan is het beeld wel in zwart-wit.

Ezviz C3X
De C3X is geschikt voor buiten (IP67) en leverbaar in een variant met wifi. De camera werkt met apps voor zowel iOS als Android en er is ook Windows-software beschikbaar. Ook werkt de C3X met Google Home Assistant, Alexa en IFTTT. Installeren gaat snel een eenvoudig in het Nederlands via de app. De communicatie verloopt via 2. 4GHz wifi, als alternatief kan een LAN-kabel worden aangesloten. De camera maakt gebruik van een externe voedingsadapter. Bij de montage moet je rekening houden dat de 35 cm lange voedingskabel en RJ45-plug door een 2 cm groot gat moeten.

Beelden kun je opslaan op een sd-kaart (maximaal 256 GB) of in de beveiligde Cloud Storage. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Het beeld wordt opgenomen met de efficiënte H.265-codec, zodat het weinig ruimte inneemt.

Via de app kan veel worden ingesteld, zoals detectie op voertuigen en/of mensen of objecten. Deze herkenning werkt samen met AI om valse alarmmeldingen te voorkomen. Het detectiegebied kan worden vastgelegd en er kan zelfs een lijn worden ingesteld waarbij een alarm afgaat als die gepasseerd wordt. Ook kun je de tijd instellen wanneer de app meldingen mag geven. Bij een trigger kunnen verschillende alarmen worden gegeven, waaronder een sirene of een knipperende spotlight. Zelfs een gesproken tekst is mogelijk: met de C3X kun je namelijk met je eigen stem een begroeting of afschrikking opnemen. Als iemand parkeert op jouw privéplek, kan je de bestuurder via de C3X vertellen ergens anders te parkeren!

Gesproken waarschuwing 2Praktijk en conclusie
We zien dat de camera in de donkere uren, als er maar iets van licht is, verrassend heldere beelden geeft. Ook viel ons op dat het aantal valse meldingen minimaal was: de AI werkt dus goed. Het beeld kan worden ingesteld op hd (1280 x 720 pixels) of full-hd (1920 x 1080 pixels). Deze worden, vreemd genoeg, in de app aangeduid als resp. Hi-Def en Ultra HD. Via de app is 8x digitale zoom beschikbaar, maar dat geeft vrij snel een troebel beeld. De preventieve mogelijkheden zijn zeer innovatief. Al met al een camera die uitblinkt in detectie en beeldkwaliteit in de nachtelijke uren.

PCA sterren 4 5 314C3X Smart Wi-Fi Camera

4 en half sterren 

Prijs: € 162,99
Pluspunten:
* helder beeld bij weinig licht
* goede triggering en alarmering
Minpunten
* montagegat van 2 cm nodig