De computer opgeruimd houden is soms eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een beetje hulp kan dan geen kwaad, bijvoorbeeld met het deïnstalleren van programma’s die je niet meer gebruikt.

Dennis Gandasoebrata

 

De gratis versie van IOBit Uninstaller komt hiervoor van pas. Het programma houdt als achtergrondproces bij welke bestanden en mappen door nieuwe software worden geïnstalleerd. Zodra je van de software af wilt, zorgt IOBit Uninstaller ervoor dat alle verwijzingen worden verwijderd.

iobit uninstaller

Prettig is de optie Force Uninstall, dat dwarsliggende programma’s die niet op de normale manier kunnen worden verwijderd, alsnog van het systeem wist. Bovendien beperkt het programma zich niet tot het verwijderen van programma’s. Zo kun je ook plug-ins voor browsers, taakbalken en zaken zoals systeemherstelpunten van het systeem verwijderen. Over dat laatste gesproken: IOBit Uninstaller maakt een herstelpunt aan vóór elke opschoonactie. In geval van problemen kun je op het gemaakte punt terugvallen om de oorspronkelijke situatie te herstellen. Ben je tevreden, dan kun je een overstap naar de betaalde variant overwegen. Die versie voegt onder meer de mogelijkheid toe om updates voor alle programma’s vanaf een centrale plek te beheren.

 

Product: IOBit Uninstaller Free (www.iobit.com)

4 sterren

Prijs:  gratis
Pluspunten:
* Deïnstallatie van programma’s en plug-ins
* Snel verwijderen via rechtermuisknop
* Force Uninstall voor dwarsliggende software
Minpunten:
* Probeert extra programma’s mee te installeren