De XH90 65inch 4K HDR is een van de topmodellen van de Sony BRAVIA-lijn die gebruikmaken van Full Led Array-techniek. Lees hier de review.

65 X90H XH90 blk dark sil chevron btyE 2Aad Munsterman

De XH90 is een van de topmodellen van Sony BRAVIA-lijn die gebruikmaken van Full Led Array-techniek. De serie is leverbaar van 49 tot 85 inch. Waar conventionele tv’s een ingebouwde enkele led-balk hebben om het scherm te verlichten, worden bij Full Led Array veel mer led’s gebruikt die verdeeld worden over de hele achterkant van het scherm. Bij deze tv werkt dit met Local Dimming en Boosting techniek dat gestuurd wordt door de beeldinformatie. Het resultaat is dat er veel meer contrast, het verschil tussen helder licht en donker, beschikbaar is. Ook wordt de maximale helderheid sterk verhoogd. Het geluid werkt met Acoustic Multi-Audio: de speakers - twee tweeters bovenin en full-range onderin - zijn in het scherm ingebouwd, waardoor het lijkt alsof het geluid van het scherm afkomt. Het resultaat klinkt, vergeleken met dat van een optionele soundbar, wat ingetogen met minder dynamiek en volume.

De tv’s worden geleverd in een aluminium behuizing met een zeer smalle rand, een dikte van 6,5 cm en twee minimalistische voeten. De XH90 heeft een krachtige X1-processor voor de aansturing van het 4K HDR-beeld. Twee hdmi-aansluitingen voldoen aan de 2.1 standaard en zijn dus geschikt voor hoge (gaming) beeldfrequenties, bijvoorbeeld in combinatie met een Playstation.

Het beeld komt aardig in de buurt van een OLED-TV, maar dan voor een lagere prijs. Met name de natuurlijke, heldere en contrastrijke beeldweergave laten een goede indruk achter. De perfecte kijkhoek is wel iets smaller dan we gewend zijn, maar daar zal je als gezin weinig last van hebben. De bediening is gebruikersvriendelijk en de afstandsbedieningen (tv, providerbox en optionele soundbar) kunnen geïntegreerd worden, zodat je maar een afstandsbediening nodig hebt. Zelfs stembediening is mogelijk. Voor wat hij te bieden heeft, is de prijs van deze Sony-tv aantrekkelijk.

Product: Sony XH90 4K HDR TV 65”

4 sterren

Prijs: € 1800,-
Pluspunten: 
* hoog contrast en helderheid
* veel gebruikersvriendelijke opties
Minpunten: 
* geluidsdynamiek en volume
* optimale kijkhoek beperkt