De Iiyama XB3270QS is een monitor met niet al te veel toeters en bellen, maar wel met alles wat nodig is voor standaard computergebruik.

Aad Munsterman


IiyamaGM
De G-Master GB3466WQSU is een gaming-monitor pur sang. Daar hoort een resolutie bij van 3440x1440 pixels en dat is een bioscoopbeeldverhouding van 21:9. Daarnaast maken een beeldopbouwtijd van 1 m/s en een beeldfrequentie van maximaal 144 KHz de basisspecificaties compleet. Het gebogen scherm, 1500R en dus gelijk aan de bolling van het oog, zuigt je in het spel, dat je dan vervolgens niet meer loslaat. Daarnaast wordt daarmee ook de kleurbeleving versterkt. Voor beeldoptimalisatie zijn FreeSync2 en HDR400 aanwezig. Er is een aparte grafische controller nodig, met genoemde functies, om het scherm aan te sturen.

De monitor heeft een mat VA-scherm met een maximale helderheid van 400 cd/m2. VA-schermen staan bekend om de goede contrastverhouding. De kleurweergave is 100% SRGB en de kijkhoek is standaard 178°. Het scherm is opgenomen in een zwarte behuizing met minimalistische randen en met een stijlvolle voet. De hoogte en kantelen zijn instelbaar, draaien gaat door de voet te verplaatsen. Aan de achterzijde zien we veel aansluitingen waaronder 2xDisplayPort 1.4 met 144Hz en 2xHDMI2.0 met 100Hz en usb-pc hub-aansluiting en 2xUSB-A 3.0 met 5 GBps. Een hdmi-, DisplayPort en usb/pc-kabel worden meegeleverd. Het geluid uit de twee speakers is matig, maar de echte gamer gebruikt een hoofdtelefoon. Een 3.5mm jack is aan de achterzijde aanwezig.

Iiyama GB3466WQSU60 2Nog realistischer
HDR400 (High Dynamic Range) is de laagste HDR-norm, dus ook minst effectieve. Het is een schermtechniek die je meer details laat zien in donkere spelsituaties waardoor nog meer kleuren worden weergegeven, zodat de games nog realistischer worden. Het spel moet wel HDR ondersteunen, anders werkt het niet. Freesync2 of FreeSync Premium Pro biedt ondersteuning voor HDR, compensatie voor lagere beeldverversingen en zorgt voor minimale signaalvertraging. Snelle beeldwisselingen worden hiermee zonder haperingen weergegeven.

De scherminstellingen worden bediend met een joystick rechts aan de onderkant van het scherm. Het vergt enige handigheid en gewenning om de instellingen te leren bedienen. Een optie om die vanaf je pc aan te sturen ontbreekt.

Met de optie Black Tuner kun je helderheid en donkere plekken aanpassen, zodat bepaalde objecten op het beeld sneller gespot kunnen worden. Er zijn een aantal gedefinieerde Gaming Modes, zodat je die voor games kunt selecteren. Ook is het mogelijk je eigen voorkeurinstellingen op te slaan. Andere typen functies zijn het weergeven van Picture in Picture (instelbaar) en Picture by Picture.

Voor deze monitor moet je wel wat ruimte reserveren. De afmetingen zijn 808x442/552x256 mm. De voet is zeer stabiel, maar met 55 cm ook vrij breed. Het stroomverbruik is 60 Watt en 0.5 Watt bij uit of stand-by. In de testfase hebben we genoten van deze monitor. Hij is een aanbeveling voor gamers, maar ook anderen die een superbreedbeeld appreciëren.

 

Product: Iiyama GB3466WQSU Gaming Monitor

 

4 en half sterren

Prijs: € 479,-
Pluspunten: 
* ultieme gaming specificaties
* prima gebogen beeld
Minpunten:
* HDR400 is lage HDR-norm
* instellingen wat onhandig bestuurbaar