Solitaire (oftewel Patience) en Windows zijn al ruim drie decennia onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Maikel Dijkhuizen

Microsoft Solitaire Collection liggend 2

Tegenwoordig is het populaire kaartspel niet meer standaard binnen Microsofts besturingssysteem aanwezig, al kunnen Windows 10-gebruikers het wel gratis uit de Microsoft Store downloaden. Daarnaast is het spelletje ook voor bezitters van een iOS- of Android-toestel beschikbaar, want Patience maakt deel uit van de app Microsoft Solitaire Collection.

Kies in het hoofdmenu een speltype en begin direct. De eerste keer ontvang je Nederlandstalige speluitleg over FreeCell, Spider, Pyramid, TriPeaks of Klondike. Kom je er even niet uit? Tik op het lampje om een hint op te vragen. De bediening is eenvoudig: sleep de kaarten simpelweg naar de juiste plek. Via de instellingen pas je onder meer het scoringstype en de indelingsstijl aan. Na het uitspelen van een kaartspel verschijnt er een overwinningsanimatie en ga je naar een hoger niveau.

Deze uitgebreide app bevat weliswaar advertenties, maar die zijn niet hinderlijk aanwezig. Desondanks kun je tegen betaling een reclamevrije versie spelen. Op een iPhone kost dat bijvoorbeeld een tientje per jaar.

Microsoft Solitaire Collection

5 sterren 

Prijs: Gratis 
Systeemeisen: Android 4.4+, iOS 9.0+, Windows 10
Taal: Nederlands