Oppo introduceerde onlangs de nieuwe serie Reno4-smartphones die bestaat uit een budget-(Z), standaard- en professioneel (PRO) model. Lees hier de review van de Pro-versie met 12GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslaggeheugen, het topmodel en dus duurste smartphone uit de Oppo Reno4-serie.

4 sterren

Aad Munsterman

Oppo heeft met de nieuwe Reno4-serie goede smartphones op de markt gebracht die voor veel gebruikers aan te bevelen lijken. Wij hebben het Oppo Reno4 Pro-model getest die qua eerste indruk een high-end middenklasser is. Lees hier de review of Oppo Reno4 Pro dat ook is.

Ontwerp en behuizing
De Oppo Reno4 Pro wordt geleverd in twee exclusieve kleuren: Galactic Blue en Space Black. Het slechts 172 gram wegende langwerpige toestel meet 160 bij 73 bij 7,6 millimeter, heeft afgerond glas en is daardoor goed met één hand te bedienen. De cameragroep steekt iets uit, maar dat wordt gecorrigeerd door de meegeleverde transparante siliconen hoes (18 gram). Het 6,5inch beeld loopt niet door in de schuine randen, zodat alles goed zichtbaar blijft op het mooie en heldere OLED-scherm dat is uitgerust met Gorilla Glass 6. De resolutie is 2400 x 1800 pixels met een automatische verversingsnelheid van 60 Hz of, voor nog vloeiender weergave, 90 Hz. De kleurweergave is zeer goed met 100% DCI-P3 in de Levendige-modus. De helderheid is hoog en loopt van 500 tot maximaal 1100 nits en is daarmee HDR10+ compatibel. De IP54-waarde geeft aan dat de smartphone stofdicht is en tegen spatwater kan, de telefoon is dus niet beschermd tegen onderdompeling.

Processor, geheugen en accu
Een Qualcomm Snapdragon 765G-processor die over 12GB werkgeheugen beschikt en 256GB voor data-opslag geeft deze Oppo-smartphone zijn verwerkingskracht. In vergelijking met de topmodellen niet de allersnelste, maar voor deze klasse prima resultaten. Het geheugen is niet uitbreidbaar met een micro-sd-kaart, maar met 256 GB ben je voorlopig wel onder de pannen. De accu is 4000 mAh en wordt opgeladen via een flinke 65W SuperVOOC2.0-adapter die de accu in 36 minuten weer vol aflevert. Draadloos opladen wordt niet ondersteund, maar daarmee haal je ook niet de genoemde bekabelde oplaadsnelheden.

Communicatie
Draadloze communicatie gaat tot 5G (SA/NSA-modi) met dual-SIM, Wi-Fi 5 (circa 200 Mbps), NFC en Bluetooth 5.1. Er is boven- en onderin een luidspreker gemonteerd die redelijk goed stereo- en Dolby Atmos-geluid geven. Onderin zien we de usb-c-aansluiting voor de stroomvoorziening, externe communicatie en aansluiting van de meegeleverde usb-c-oortjes; er is geen aansluiting voor een 'ouderwetse' 3,5mm-jackplug.

Software en functies
Het besturingssysteem is Android 10 met Oppo’s specifieke ColorOs 7.2-schil die het toestel een meer persoonlijke, gebruikersvriendelijke en intuïtieve benadering geeft. Het updatebeleid van Oppo is beperkt tot 2 jaar na introductie. Via de minder betrouwbare 2D-gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner onder in het scherm kan, aanvullend op de standaardopties, toegang verkregen worden tot de telefoon. Deze scanner is nogal kritisch bij het accepteren van de vingerafdruk, maar werkt daarna snel en probleemloos.

Camera’s
De camera-groep, een innovatief onderdeel van deze telefoon, heeft een aantal interessante features waaronder Ultra Night Wide Video, Ultra Steady Video 3.0, Live HDR en opname in bioscoopformaat 21:9. Een video-editing-app met de naam Soloop is standaard geïnstalleerd.
Er zijn 3 camera’s aanwezig: een F1.7/48MP met Sony IMX589-sensor met optische beeldstabilisatie (OIS), een F2.2/12MP Ultra Night breedbeeld (120°) voor video met IMX708-sensor en een 13MP telelens met 2x optische zoom. De selfie-camera, met een kleine ronde uitsparing linksboven in het beeld, heeft 32MP. Kunstmatige intelligentie is aanwezig voor beeldoptimalisatie. Video kan worden opgenomen in 4K/30fps en FHD tot 60fps. We hebben foto’s en video’s geschoten en zijn erg tevreden over de resultaten en met de name de Ultra Steady-functie.

Conclusie
Gezien het mooie scherm en de andere goede specificaties, evenals de ervaringen in de testperiode, kunnen we deze telefoon van harte aanbevelen. De lage IP-rating valt wat tegen en de prijs is wel wat aan de hoge kant. Alternatieven zijn het standaard- en budgetmodel, die ook interessant zijn om te bekijken.

Product: OPPO Reno4 Pro 12GB/256GB

Prijs: € 799,- (tijdelijk tot eind oktober met Beoplay H4 hoofdtelefoon t.w.v. € 300,-)

4 sterren

Pluspunten:
+ mooi toestel met goed beeld
+ innovatieve videofuncties

Minpunten:
- high-end middenklasse prijs
- lage IP54-rating

Oppo Reno4 Pro 5G