De QNAP TS-453D is een 4-slots NAS met high-end specificaties en een hoge transportsnelheid.

 Aad Munsterman

qnap intro

De QNAP TS-453D is onderdeel van een NAS-productfamilie met twee, voer of zes schijven. Deze familie is ontwikkeld voor professionele consumenten die eisen stellen aan multimediatoepassingen en kleine en middelgrote bedrijven die een allround oplossing zoeken. De apparatuur van het Taiwanese QNAP kenmerkt zich door high-end specificaties, in het bijzonder op het vlak van prestatie-verhogende netwerkkoppelingen.

De TS-453D heeft een Intel Celeron J4125 2.0/2,7 GHz quad-core-processor, met geïntegreerde Intel HD Graphics 600-processor en 4 of 8GB DDR4 RAM. Daarnaast beschikt de unit over dual 2,5GbE-netwerkpoorten en is er een PCI-slot aanwezig voor een QM2-kaart, om met M.2 NVME-ssd’s de performance te verhogen door middel van caching. De twee te koppelen 2.5GbE-poorten zorgen ervoor dat de maximale snelheid uit de netwerkschijven wordt gehaald, aangezien één 1Gbps-poort de snelheid beperkt tot circa 120 Mbps. Bij interesse om meteen over te stappen op een 10Gbps-netwerk, kan een combo 10Gbps/SSD PCIe-QM2-netwerkkaart worden toegevoegd. De ssd-cache zorgt voor directe beschikbaarheid van data die regelmatig worden aangesproken. Ook interessant is dat de NAS is voorzien van een 4K/60Hz HDMI 2.0-interface met bijbehorende aansturing en met een mediaspeler-app kan dit systeem ook als mediacenter worden gebruikt met directe koppeling naar een monitor of tv. Hardware-versnelde videotranscodering is in de unit aanwezig. Daarnaast blijft een koppeling van NAS naar een apart mediacenter via het LAN ook mogelijk. Er zijn drie USB 2.0 480Mbps-poorten en een USB 3.0 5Gbps-poort voor aansluiting met externe apparatuur zoals back-updrives, etcetra.

Apps voor QNAP 2

Stabiel platform
Via het te installeren QTS-besturingssysteem wordt de basisfunctionaliteit geactiveerd. De huidige QTS-versie 4.4.3 is geïntegreerd met Linux kernel 4.14 LTS en zorgt daarmee voor een stabiel platform. Na de installatie kun je met apps de functionaliteit op diverse vlakken, waaronder beheer, communicatie, multimedia, virtualisatie, sterk uitbreiden.

Tijdens de test viel op hoe stil de NAS is. Na installatie van QTS is wel wat kennis nodig om de verdere installatie af te ronden. Gezien de mogelijkheden van het apparaat is technische kennis/interesse dan wel handig. Documentatie en help-bestanden zijn gelukkig ruim beschikbaar.


QNAP TS-453D

5 sterren 

Adviesprijs: € 599,- (Coolblue € 499,-)
Website: qnap.com
Pluspunten:
* high-end specs, inclusief communicatie
* veel functionaliteit (apps) beschikbaar
Minpunten: 
* QTS vereist wat kennis en ervaring
* voor optimaal resultaat is 2,5Gbps-netwerk nodig