Wil je op de (internet)toekomst zijn voorbereid, dan kijk je naar apparaten met Wi-Fi 6 oftewel 802.11ax. Lees hier waar de D-Link DIR-X1860 prima voor geschikt is.


Aad Munsterman

De nieuwe DIR-X1860-router van D-Link is een compact zwart en stoer apparaat van 29 bij 19 centimeter, met vier forse 19 cm. hoge antennes. Er is een ingebouwde hub met vier 1Gbps netwerkpoorten en een aparte 1Gbps router-aansluiting. Hij dekt alles af tot en met Wi-Fi 6 en heeft een transportbandbreedte van 1800 Mbps: 574 Mbps voor de 2,5GHz-band en 1200 Mbps voor de 5GHz-band. De installatie is plug and play via de D-Link Wifi-app of met een webbrowser-link.

Beheer
Het eenvoudige beheer kan worden uitgevoerd via de app en de geavanceerde instellingen via de web-interface. Het wifideel laat veel instellingen toe, zoals aparte namen voor 2,4/5GHz-banden en tijdsgroepen die je per band kunt uit- en aanzetten. Daarnaast is de breedte per band instelbaar met standaard 40 MHz voor de 2,4GHz band en 80Mhz voor de 5GHz-band. Transportversleuteling tot en met de laatste WPA3-standaard is aanwezig. Daarnaast zijn andere standaard routerfuncties beschikbaar, zoals diverse internetkoppelingen, Gastnetwerk, VPN, Ouderlijk toezicht, WPS, QOS en dergelijke. Deze router heeft geen bridge-functie en kun je dus niet als wifi access point inrichten.

Technieken
Om de efficiency van de verkeerstromen te optimaliseren, is OFDMA, 4x4 MU-MIMO en BSS Coloring beschikbaar. OFDMA combineert meerdere kleine pakketten, zodat meerdere apparaten gelijktijdig data kunnen ontvangen. MU-MIMO met 4 antennes maakt 4 gelijktijdige datastomen naar meerdere apparaten mogelijk. BSS Coloring is een techniek die interferentie reduceert in drukke omgeving waarbij op dezelfde kanalen wordt gecommuniceerd. Deze technieken werken alleen met Wi-Fi 6, met uitzondering van MU-MIMO die ook op Wi-Fi 5 beschikbaar is, maar dan alleen voor downloads. Beamforcing stuurt het signaal gericht naar een apparaat. TWT (Target Wake Time op Wi-Fi 6) zorg ervoor dat de accu van de aangesloten mobiele apparaten minder snel leegloopt.

Testresultaten
Het wifizendvermogen is aan de zuinige kant en meetbaar lager dan bij eerder geteste routers. Op de middenverdieping en op zolder is 5 GHz niet bruikbaar en wordt teruggevallen naar de 2,4GHz-band. Daarom wordt bij woningen met obstakels voor wifi, zoals betonvloeren, een mesh-systeem aanbevolen.
Met een Wi-Fi 6-smartphone meten we op de begane grond op een paar meter afstand van de router een gemiddelde doorvoersnelheid van circa 520 Mbps bij -55dBm op de 5GHz-band en na 2 betonlagen blijft er nog circa 40Mbps/-76dBm over op de 2,4GHz-band.

Conclusie
Kort samengevat is de DIR-X1860 een Wi-Fi 6-router met alle moderne technieken. Het zendvermogen is beperkt, zodat snel naar de 2,4GHz-band wordt teruggevallen. Deze router is daarom prima geschikt voor de wat kleinere ruimtes.

Product: D-Link DIR-X1860 WiFi-router

Prijs: € 125,-
3 en half sterren

Pluspunten:
+ complete Wi-Fi 6-router
+ prijs

Minpunten:
- geen bridge-functie
- laag zendvermogen

 d link DIRX1860 09 achterkant