De Apple iPhone SE is met 489 euro de goedkoopste nieuwe iPhone die je kan kopen. Is hij je geld waard?

Apple iPhone SE 1 2
Rens Blom


De iPhone SE (2020) volgt de originele iPhone SE uit 2016 op. Het is de kleinste én goedkoopste iPhone van dit moment. Apple levert de telefoon met een usb-naar-lightning-kabel, oordopjes met lightning-aansluiting en een (langzame) 5 watt stekker.

Design en behuizing
Het toestel is met 138 x 67 x 7 millimeter even groot als de iPhone 8 en aanzienlijk kleiner dan de iPhone 11-reeks. Het gewicht is met 148 gram ook lager. Dit alles komt vanwege het kleinere scherm van 4,7 inch. De meeste telefoons hebben een scherm van 6 inch of groter. Je kunt de iPhone SE prima met één hand bedienen en dat is tegenwoordig een zeldzaamheid. De iPhone SE is gemaakt van glas, komt degelijk over en is water- en stofbestendig. Een ander pluspunt is dat je de telefoon draadloos kunt opladen. Net als andere nieuwere iPhones en sommige Android-telefoons heeft de iPhone SE geen 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Als je een bedrade hoofdtelefoon of setje oordopjes wil gebruiken, moet je zelf een verloopstukje à tien euro kopen.

Hoewel het ontwerp van de iPhone SE herkenbaar overkomt en een goede indruk achterlaat, ziet de telefoon er wel ouderwets uit. Concurrerende smartphones ogen moderner, onder meer vanwege smallere randen rond het scherm.

Apple iPhone SE 3

Scherm, vingerafdrukscanner en frontcamera
Het eerder genoemde 4,7inch-scherm maakt de iPhone SE compact, maar wint verder geen prijzen. Het lcd-paneel toont minder fraaie kleuren en een minder goed contrast dan het oled-scherm van een duurdere iPhone. En hoewel de hd-resolutie voor normaal gebruik scherp genoeg is, kun je bij het inzoomen en lezen van tekst sneller pixels onderscheiden dan op een full-hd-scherm.

In de flinke rand onder het display zit een drukgevoelige knop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Die is betrouwbaar en snel. Face ID-gezichtsherkenning van nieuwere iPhones ontbreekt echter.

In de eveneens forse rand boven het scherm zit een 7 megapixel frontcamera. Die maakt overdag prima foto’s en is zeker geschikt voor videobellen. Bij minder licht ben je echter slecht zichtbaar.

Apple iPhone SE 2

Processor, geheugen en batterij
Het toestel heeft dezelfde krachtige A13-processor als de iPhone 11 en is met 3 GB werkgeheugen erbij simpelweg vliegensvlug. Alle apps starten snel op, internetten gaat soepel en populaire spelletjes draaien zonder haperingen. De goedkoopste iPhone SE heeft 64 GB dataopslag, zonder micro-sd-slot. Dat zal voor veel mensen genoeg zijn. Als je hierover twijfelt, kun je ook een iPhone SE met 128 GB of zelfs 256 GB dataopslag kopen. Die modellen kosten respectievelijk 50 en 170 euro meer dan het instapmodel.

De accucapaciteit van de iPhone SE bedraagt 1821 mAh; evenveel als de iPhone 8 en aanzienlijk minder dan concurrerende smartphones. Daar staat tegenover dat het scherm van de iPhone SE ook kleiner is en een lagere resolutie toont, wat minder stroom kost. Bij ‘normaal gebruik’ houdt de accu het probleemloos een lange dag vol. ’s Nachts opladen is dan wel vereist. Doe je dit met de meegeleverde 5 watt-stekker, dan duurt dit een paar uur. Als je een 18 watt-stekker gebruikt, gaat het opladen sneller. Het was daarom prettiger geweest als Apple zo’n oplader in de doos gestopt had. Zoals eerder gezegd kun je de accu ook draadloos opladen via een qi-oplaadstation. Dit gaat met maximaal 7,5 watt.

Camera’s
Op de achterkant zit één 12 megapixel camera en dat maakt de fotografie- en filmmogelijkheden beperkt. Veel concurrerende smartphones hebben twee of meer camera’s om het beeld dichterbij te halen (zoom), wijde beelden te schieten (groothoek) of de achtergrond te vervagen (dieptesensor). Dat laatste doet de iPhone via slimme software, maar de resultaten kunnen niet tippen aan de iPhone 11 Pro mét dieptesensor. De camera doet het overdag goed, zowel binnen als buiten. Foto’s ogen scherp, kleurrijk en juist belicht door de automatische hdr-functie. In het donker presteert de camera minder. Plaatjes zijn minder fraai omdat ze donkerder overkomen, met minder details en meer ruis. Een speciale nachtmodus in de camera-app ontbreekt jammer genoeg. De foto’s in het donker zijn zeker niet slecht, maar we hadden er wel meer van verwacht.

IMG 0013 2

iOS-software
De iPhone SE draait op Apple’s iOS-software en die is erg gebruiksvriendelijk. Prettig is dat het toestel vier tot vijf jaar updates ontvangt. Dat is langer dan concurrerende Android-telefoons (twee tot drie jaar) en even lang als duurdere iPhones. De iPhone SE gebruikt op het moment van schrijven iOS 13 en krijgt binnenkort iOS 14. Deze software-update legt de nadruk op het aanpassen van je thuisschermen met apps en widgets (geanimeerde vensters met bijvoorbeeld het weer of nieuws). Er is ook meer aandacht voor je privacy, en je kunt - eindelijk - andere apps instellen voor je e-mail en internet.

Conclusie
De iPhone SE is een uitstekende koop als je een nieuwe iPhone wilt, maar de 11-serie te groot en/of te duur vindt. Het toestel bezuinigt op de camera en schermkwaliteit, maar heeft goede hardware en krijgt jarenlang updates. De startprijs van 489 euro vinden we daarom gerechtvaardigd. Wie geen Android-toestel wil vanwege de vaak grote schermen en het minder goede updatebeleid, kan de iPhone SE ook in overweging nemen.


Apple iPhone SE

4 sterren 

Adviesprijs: vanaf € 489,-
Website: apple.com/nl/shop/buy-iphone/iphone-se
Pluspunten:
* handzaam
* Complete en uitstekende hardware
* Tot vijf jaar software-updates
Minpunten: 
* Langzame oplader meegeleverd
* Ouderwets ontwerp
* Slechts één ‘prima’ camera