4 sterrenWil je optimaal genieten van mooi audiogeluid bij je tv als je je favoriete films en series bekijkt, dan is een soundbar een prima keuze. Lees hier de review van de Sony HT-G700 soundbar.

Aad Munsterman

We hebben de Sony-tv XH90 (deze review verschijnt later) getest in combinatie met de HT-G700 3:1 soundbar met liefst 400 Watt. We waren benieuwd naar de toegevoegde waarde die deze soundbar biedt.

Sony HT-G700 soundbar
De HT-G700 valt in de middenklasse wat betreft prijs en bestaat uit een 98 bij 6,5 cm. lange strakke zwarte soundbar en een draadloos aan te sluiten subwoofer (38,7 x 19,2 x 40,6 cm.). Naast standaard multi-surround audio worden de populaire audioformaten DTS:X en Dolby Atmos ondersteund. Beide formaten maken gebruik van audio-objecten in een 3D-ruimte. Deze objecten worden op een bepaalde positie gepositioneerd en met de betreffende Dolby/DTS-techniek weer op die plek hoorbaar gemaakt. Om dat te realiseren, maakt deze bar gebruik van een Vertical Sound Engine. In combinatie met de drie front luidsprekers en de geavanceerde signaalverwerking wordt een virtuele Surround Sound gegeneerd die niet vanuit één locatie, maar van overal lijkt te komen. De soundbar heeft ook de mogelijkheid om, via de AE-knop (Audio Enhancement) van de afstandsbediening, stereogeluid op te schalen naar Surround Sound. De midden-luidspreker is geoptimaliseerd voor spraak, zodat stemgeluid helder wordt weergegeven.

Ingangen en instellingen
Geluid komt binnen via HDMI-in met brede ondersteuning van protocollen en audio-indeling. Via HDMI-out met ARC/eARC wordt doorgekoppeld naar de TV. Daarnaast is er een optische ingang en kan via Bluetooth (AAC, SBC) gestreamd worden. De afstandsbediening is smal en biedt alle bedieningsknoppen. Bovenop de soundbar is een subset met de belangrijkste knoppen aanwezig. Een indrukwekkende demo start na 5 seconden drukken op de power-on knop. De geluidsmodus c.q. optimalisatie kan worden aangepast met Auto, Bioscoop/Cinema, Muziek of Standaard geluid. Daarnaast zijn aanpassingen mogelijk voor Stem- en Nachtoptimalisatie.

Praktijktest
Bij de praktijktest valt, naast de heldere en evenwichtige geluidsweergave, de behoorlijk goed werkende emulatie van het virtuele 3D-geluid op. Het is niet zo goed als bij multi-speakersystemen, maar deze soundbar weet toch een aardig resultaat te behalen. Daarnaast komt stemgeluid helder over, wat een sterk voordeel is als het gehoor wat terugloopt. Het aantal mogelijke koppelingen is wat mager, zo ontbreekt een aansturing via het netwerk.
Wil je je woning niet vol met speakers plaatsen, dan is deze soundbar zeker het overwegen waard. Voor de gelijktijdig geteste XH90 TV is deze soundbar een verrijking gebleken.

Product: Sony HT-G700 Soundbar
Prijs: € 450,-
4 sterren

Pluspunten:
+ verrassend 3D-geluid
+ heldere spraakweergave

Minpunt:
- geen netwerkkoppeling c.q. DLNA

HT G700 fronttop skeleton Large