Het klonen van de harde schijf voer je waarschijnlijk niet al te vaak uit. Met het programma HDClone Free is de klus snel geklaard en hoef je niet de knip te trekken.

Dennis Gandasoebrata

Prettig is ook dat de makers hebben geïnvesteerd in een handleiding, iets dat helaas nog niet altijd het geval is bij software in het algemeen. De eerste keer dat je HDClone opent, wordt gevraagd om opstartmedia te maken. Dit is handig omdat je hiermee in geval van opstartproblemen de machine alsnog kunt starten en met de schijfbestanden kunt werken.

hdclone swiper

Het programma is opgebouwd uit een aantal tabbladen, waarvan Quick Select snelkoppelingen naar veelgebruikte onderdelen bevat. Hier vinden we ook de optie Clone, waarmee je een één-op-één schijfkopie maakt. Via de functie Spot kun je zoeken naar specifieke bestanden.

Bevalt het programma je goed, dan kun je overstappen naar de betaalde variant. Een van de kenmerken hiervan is dat het kopiëren van de bestanden sneller verloopt. Zo is de functie FastCopy uitgeschakeld in de gratis variant. Ben je niet afhankelijk van de snelheid, dan kun je prima vooruit met de kosteloze versie en bovendien aangeven dat de computer na de kloonsessie automatisch moet worden afgesloten, bijvoorbeeld als je het klonen ’s nachts laat plaatsvinden.

Product: HDClone Free (www.miray.de/download/sat.hdclone.html)

4 en half sterren

Prijs: Gratis
Pluspunten:
* Overzichtelijke gebruikersomgeving
* Geïnstalleerd als 32-bit- en 64-bitvariant
* Uitgebreide handleiding
Minpunten: 
* Geen FastCopy in kosteloze variant