Gebruikers die meerdere computers hebben en deze op afstand willen benaderen (bijvoorbeeld de computer thuis terwijl je op kantoor bent), hebben inmiddels de keuze uit verschillende oplossingen.

Dennis Gandasoebrata


Een nieuwe en interessante toevoeging is afkomstig uit de gamingwereld: Parsec. Deze zet een ‘stream’ op tussen de externe en lokale computer. De stream haalt een verversingssnelheid van 60 FPS en maakt het daarom interessant voor gamers. Voor deze doelgroep telt immers elke seconde.

parsec

De makers gebruiken een eigen peer-to-peer netwerkprotocol, dat zich voornamelijk richt op low-latency video (het doorgeven van beelden met een minimum aan vertraging). Bovendien wordt rekening gehouden met de beschikbare bandbreedte. Het programma heeft een eenvoudige opbouw: in het hoofdvenster vind je de beschikbare computers en kun je nieuwe machines toevoegen. Het is verstandig de eerste keer meteen Settings te openen om het programma naar je hand te zetten. Hier bepaal je bijvoorbeeld of het beeld van de andere computer schermvullend moet worden getoond en of hardwarematige videoversnelling moet worden gebruikt. Ook handig: de sectie Approved apps. Je kunt hierbij een aantal programma’s selecteren die mogen worden gebruikt door gebruikers die op afstand verbinding maken. Via Friends maak je een lijst aan van gebruikers waarmee je regelmatig verbinding maakt. De werking in een opstelling met meerdere beeldschermen viel ons tegen: het is lastig om op afstand van scherm naar scherm te schakelen.

 

Product: Parsec (parsecgaming.com)

3 en half sterren

Prijs: Gratis
Pluspunten:
* Houdt rekening met beschikbare bandbreedte
* Eenvoudige bediening
* Vooraf bepalen welke programma’s zijn toegestaan
Minpunten: 
* Beperkte ondersteuning multi-monitor