Een prima smartphone hoeft niet meer dan een paar honderd euro te kosten, maar is een toestel van maximaal € 100,- ook een aanrader? PC-Active zoekt het uit.

de testRens Blom


Het lijkt alsof smartphones steeds duurder worden. Fabrikanten vragen zonder blikken of blozen meer dan duizend euro voor hun toptoestellen en bieden middenklasse-modellen aan voor vier- tot vijfhonderd euro. Natuurlijk zijn er ook genoeg goedkopere telefoons verkrijgbaar en die worden steeds beter. Maar wat als je geen twee- of driehonderd euro kan of wil uitgeven aan een nieuwe smartphone, bijvoorbeeld omdat je vader, moeder, opa of oma geen geavanceerd toestel nodig heeft? Dan kun je kijken naar een telefoon van maximaal € 100,-.

nokia 2

Budgetsmartphones zijn verbeterd
Een paar jaar geleden raadden we vrijwel niemand een smartphone van € 100,- of minder aan. De bouwkwaliteit liet te wensen over, het scherm was simpelweg slecht, de prestaties waren ondermaats en op software-updates hoefde je niet te rekenen. Door de toenemende vraag naar spotgoedkope telefoons, lagere inkoopprijzen voor betere onderdelen en ingrijpen van Google’s Android-afdeling is er in de afgelopen jaren best wat veranderd. In positieve zin, welteverstaan.

Meer opslagruimte
Een smartphone van maximaal € 100,- is tegenwoordig doorgaans van prima bouwkwaliteit, met functies als een verwisselbare batterij. Handig, want zo kun je een extra batterij kopen en die in je tas doen als je op reis gaat. Is de batterij leeg, dan doe je gewoon een nieuwe erin en hoef je niet te rommelen met een powerbank en kabels. De meeste budgetsmartphones bieden ruimte aan één of twee simkaarten en een micro-sd-slot. Dat laatste gebruik je om het interne opslaggeheugen van de telefoon te vergroten. Geen overbodige luxe, want dat geheugen is natuurlijk kleiner dan in een duurdere smartphone. 16 GB is inmiddels wel standaard, met positieve en negatieve uitschieters naar 32 GB of 8 GB. Een verbetering ten opzichte van een paar jaar geleden, toen 4 GB de norm was en je na het installeren van een paar apps de melding kreeg dat het opslaggeheugen bijna vol was.

accu 2

Beter scherm
Het scherm van zo’n spotgoedkope telefoon is een ander onderdeel dat flink verbeterd is. Nog niet zo lang geleden was het displayformaat klein en de resolutie zo laag (800 x 480 pixels) dat het beeld er erg onscherp uitzag. Tegenwoordig hebben de meeste toestellen onder € 100,- euro een hd-scherm, dat een resolutie van 1280 x 720 pixels telt. Het schermformaat is ook toegenomen; 5,5 tot 6 inch is nu gangbaar. Tekst, apps en foto’s ogen scherp genoeg, android 2al is de algemene beeldkwaliteit natuurlijk nog steeds inferieur aan een duurdere smartphone. Zo mist het scherm doorgaans een laag tegen vingerafdrukken, waardoor het display snel vies oogt.

Bezuinigingen
Fabrikanten voeren ook andere bezuinigingen door om tot die lage verkoopprijs te komen. Denk aan het weglaten van een vingerafdrukscanner en één matige camera op de achterkant.

Smartphones die het dubbele kosten, beschikken over een betere camera, vaak aangevuld met een dieptesensor of een groothoeklens voor breedbeeldfoto’s. Budgetmodellen maken bovendien vaak gebruik van een micro-usb-poort om de batterij op te laden. Duurdere telefoons gebruiken een nieuwe usb-c-aansluiting, die de accu onder andere sneller kan opladen. De algemene prestaties van een budgetsmartphone zijn uiteraard ook minder goed. Populaire apps draaien doorgaans prima, maar verwacht niet dat je zwaardere spellen kunt spelen. De processor is minder krachtig dan die van een duurdere telefoon en het werkgeheugen is kleiner. Meestal zo’n 1 of 2 GB, terwijl toestellen vanaf tweehonderd euro 3 GB of meer werkgeheugen hebben. Meer werkgeheugen betekent dat het toestel meer apps en games op de achtergrond open kan houden en dus sneller kan wisselen tussen recent gebruikte programma’s.

Android Go
Een belangrijk verbeterpunt van budgetsmartphones is de software. Een paar jaar geleden draaiden ze allemaal op de normale Android-software, die vanwege zijn mooie uiterlijk en vele functies te zwaar was geworden voor toestellen met beperkte rekenkracht. Google bracht daarom Android Go Edition uit, een lichtgewicht Android-versie met minder spetterende animaties en minder (extra) functies. Google heeft de software technisch helemaal geoptimaliseerd voor spotgoedkope telefoons en tablets. Android Go is een succes: er zijn meer dan 1300 verschillende toestellen uitgebracht in meer dan 180 landen, waaronder Nederland. Onder meer Alcatel en Nokia verkopen hier Android Go-smartphones.

androidgo 2

Updatebeleid
Of dergelijke toestellen software-updates krijgen, hangt van de fabrikant af. Dat is een aandachtspunt, want de verschillen zijn groot. Nokia belooft twee jaar Android-updates voor zijn spotgoedkope toestellen, terwijl Alcatel desgevraagd laat weten dat zijn telefoons alleen af en toe een beveiligingsupdate krijgen. Het bedrijf zal geen Android-versie-updates uitrollen, waardoor gebruikers niet kunnen profiteren van verbeteringen en nieuwe functies in Android. Gezien de prijs van de smartphones kun je er moeilijk over klagen, maar merken als Nokia maken een betere sier.

Google zet met Android Go groots in op de Google Assistent, zijn spraakassistent die ook beschikbaar is in de reguliere Android-software én op slimme luidsprekers als de Nest Mini. Meerdere Android Go-smartphones hebben behalve de aan- en uitknop en de volumeknoppen een speciale knop die met één druk de Google Assistent opent. De een vindt het een fijne toevoeging, terwijl de ander er weinig om geeft.

googleassistent 2


Smartphone reviews
PC-Active testte in de afgelopen tijd drie smartphones onder de € 100,-. Zijn spotgoedkope Android-smartphones aan te raden of is goedkoop duurkoop? We namen de Nokia 1.3, Alcatel 1B en Motorola Moto E6 Play onder de loep.

Budget Android-smartphones
  nokia1.3 2   alcatel1b 2   motorolamotoe6play 2

Nokia 1.3

Alcatel 1B

Motorola Moto E6 Play