De Ezviz C3X is een slimme buitencamera met 2 lenzen zodat, bij weinig licht, beelden met kleur kunnen worden opgenomen. Daarnaast reduceert kunstmatige intelligentie (AI) het aantal valse alarmmeldingen en kan de ongenode gast, preventief, een melding of signaal worden gegeven.

Aad Munsterman

IP-camera’s vertonen zwart-witbeelden bij opnames in de nachtelijke uren in combinatie met infrarood licht. Deze IP-camera biedt iets unieks en dat is 2 lenzen: een lens voor de lichtinformatie en de ander voor de kleur. Gezamenlijk geven ze een beeld dat veel detail en kleur geeft, zelfs bij weinig licht! Als er heel weinig of helemaal geen licht beschikbaar is, zoals in een afgesloten ruimte, dan wordt aanvullend licht zoals IR- en/of een spotlight gebruikt om beeld te kunnen genereren; daarbij is het beeld wel in zwart-wit.

Ezviz C3X
De C3X is geschikt voor buiten (IP67) en leverbaar in een variant met wifi. De camera werkt met apps voor zowel IOS als Android en er is Windows EZVIZ PC Studio Software beschikbaar. Ook werkt de C3X met Werkt ook met de Google Home Assistant, Alexa & IFTTT. De installatie wordt gestuurd via de app en is snel een eenvoudig en de taal is in het Nederlands. De communicatie verloopt via 2.4GHz wifi, als alternatief kan een LAN-kabel worden aangesloten. Hij maakt verder gebruik van een externe voedingsadapter. Bij de montage moet rekening gehouden worden dat de 35cm lange power-kabel en RJ45-plug door een 2cm groot gat moeten. Voor opslag van beelden kun je een sd-kaart (maximaal 256 GB) gebruiken of gebruikmaken maar van de beveiligde Cloud Storage. Hieraan zijn kosten verbonden, maar je krijgt bij de C3X wel levenslang 24 uur gratis cloud-opslag. Via de app kan er veel worden ingesteld, zoals detectie op voertuigen en/of mensen of objecten. Dit werkt samen met AI om valse alarmmeldingen te voorkomen. De detectiegebieden kunnen worden vastgelegd en er kan zelfs een lijngetrokken worden waarbij, na het passeren, een alarm volgt. Er is een tijdstabel waarin aangegeven kan worden wanneer de app meldingen mag geven. De beelden worden opgenomen met de efficiënte H.265-codec, zodat weinig bandbreedte en opslag gebruikt wordt. Bij een trigger kunnen diverse alarmberichten worden gegeven waaronder een sirene, knipperende spotlight op de camera of uitgesproken teksten. Met de C3X kun je namelijk met je eigen stem een aangepast begroeting of afschrikking opnemen. Als er bijvoorbeeld iemand parkeert op jouw (privé)parkeerplek, dan kan de C3X een vooraf opgenomen bericht afspelen en de bestuurder instrueren ergens anders te parkeren.

Praktijk en conclusie
In de praktijk zien we dat de camera in de avonduren en nacht, als er maar iets van licht is, verrassend heldere beelden geeft. In de testperiode viel ook op dat het aantal valse meldingen minimaal was: de AI werkt dus goed. Het beeld kan worden ingesteld op hd (1280 x 720 pixels) of full-hd (1920 x 1080 pixels). Deze worden, vreemd genoeg, in de app aangeduid als resp. Hi-Def en Ultra HD. Via de app is 8x digitale zoom beschikbaar, maar dat geeft vrij snel een troebel beeld. Heel goed is de mogelijkheid om met preventieve acties de ongenode gast te melden dat men niet welkom is. Al met al een camera die uitblinkt op het vlak van detectie en beeldkwaliteit in de nachtelijke uren.

Product: C3X Smart Wi-Fi Camera

4 en half sterren

Adviesprijs: € 162,99

Pluspunten
+ helder beeld bij weinig licht
+ goede triggering en alarmering

Minpunt:
- montagegat van 2 cm nodig