Een scherm van 43 inch (een diagonaal van ruim 1 meter!) kan handig zijn als je behoefte hebt aan een supergroot computerscherm vanwege gezichtsbeperkingen.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


X4372UHSU20

Of je zoekt een scherm voor het monitoren van gegevens uit meerdere bronnen, zoals beurskoersen of beelden van webcams, of wilt er video’s of tv op kijken. De Iiyama X4372UHSU is zo’n groot scherm met een licht glanzend 42,5 inch IPS-scherm met 4K (3840x2160@60Hz) resolutie, dus haarscherp en met een brede kijkhoek. De kleurweergave ziet er ook prima uit. De maximale helderheid is hoog met 450 cd/m2 en kan op verschillende niveaus worden ingesteld. Prettig is de flikkervrije backlight-verlichting en blauwlicht-reductie voor rust aan de ogen.

Het zijn in feite vier 21inch-schermen en dat kun je regelen met één besturingssysteem, maar technisch ook doordat er vier ingangen zijn die elk apart beelden kunnen weergeven op het gehele scherm. Deze optie heet Picture by Picture (PbP). Daarnaast is beeld-in-beeld (PiP) ook beschikbaar. De ingangen zijn twee HDMI- en twee DisplayPort-poorten met HDR-ondersteuning en een ingebouwde usb-hub met vier usb-a-poorten.

Het alleen kantelbare scherm staat op een V-vormige voet en had wat steviger gekund: het scherm beweegt vrij snel. Via een Vesa-aansluiting is wandmontage mogelijk. De twee 9W-luidsprekers geven een wat mager en blikkerig geluid. Het energieverbruik is 80 Watt en in uit/stand-by 0,5 Watt.

Product: Iiyama Prolite X4327UHSU-B1

4 sterren

Adviesprijs: € 489,-
Pluspunten: 
* gigantisch scherm met prima beeld
* multi-display opties en afstandsbediening
Minpunten: 
* zwakke voet
* geluid mager