Shuttle is een bekende naam op het gebied van mini-pc’s. Ditmaal bekijken we de geluidloze DS10U3 die 20x16,5x3,95 cm klein is.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


shuttle ds10u3

Je kunt hem daarmee bijvoorbeeld achterop een beeldscherm koppelen. Het is geen plug-and-play-apparaat, dus je moet wel enig technisch inzicht hebben. Ons model is uitgerust met een goede Intel i3-processor, er zijn ook versies met een i5- of i7-processor. Er zijn twee werkgeheugenslots beschikbaar voor maximaal 64 GB, standaard is 8 GB voldoende. Voor data-opslag kun je kiezen uit een M.2-slot met PCIe X4 of een standaard SATA-slot voor een hd of ssd. Het installeren van de twee ssd’s en Windows 10 is binnen een paar minuten gepiept. Lees meer over het installatieproces, Shuttle-specifieke 64-bit drivers en de test op pcactive.nl.

De mini-computer beschikt over HDMI-, Displayport- en VGA-aansluitingen en verder over 2x 1Gbps LAN, Bluetooth 4, 2x USB 3.1 Gen 1 (10 Gbps), 4x USB 2.0 en een seriële poort met RS232/422/485-ondersteuning. Wifi wordt ondersteund tot Wifi5 (ac) en voor de versterking van de wifi-ontvangst worden twee aparte antennes meegeleverd.

Deze heel kleine en complete pc maakt geen geluid als je ssd voor opslag gebruikt en is ook prima inzetbaar als Windows-pc met multimediaserver op basis van bijvoorbeeld Kodi of Plex. Voor inbouw en eventueel uitbreiding met 4G-LTE zijn diverse opties leverbaar.

Product: Shuttle DS10U3

4 sterren

Adviesprijs: € 549,-
Pluspunten: 
* zeer compact en geluidloos
* functioneel rijk uitgerust
Minpunten: 
* geen plug-and-play
* prijzig