Samsung introduceert de 870 QVO SSD-serie, nieuwe ssd's met geweldige capaciteit, snelheid, beveiliging en gebruikersgemak. Zo heeft het topmodel van de 870 QVO SSD-serie een opslagcapaciteit van liefst 8 terabytes (TB). Lees hier de review.

Aad Munsterman

Samsung is (ook) een topmerk op het gebied van ssd's en levert drie series 2,5inch ssd’s: de PRO, EVO en de QVO met aflopende prijzen. De QVO-serie zijn ssd’s die werken op basis van quad level cell-geheugen, ook wel qlc-ssd’s genoemd. Daarbij wordt een goedkopere techniek gebruikt met meer bits per cell dan bij de EVO en PRO. In de 870 QVO wordt een nieuwe MKX-controller gebruikt voor betere prestaties.

Samsung SSD 870 QVO testresultaten
De 870 QVO is gemiddeld, bij random blokvarianten, ongeveer 13% sneller dan de voorganger. De duurzaamheid van een ssd wordt uitgedrukt in “Total Bytes Written (TBW)”, dat is de hoeveelheid data die naar een ssd kan worden geschreven. Voor gelijkmatige belasting van de cellen wordt de TRIM-techniek gebruikt. Voor de QVO wordt 2880 TBW opgegeven. Dat is ongeveer 21% beter dan zijn voorganger. Voor ssd’s geldt dat je voor voldoende opslagcapaciteit moet kiezen, zodat er ruimte over is voor hergebruik van cellen waarmee de levensduur wordt verlengd.
De QVO is beschikbaar in opslagcapaciteiten van 1, 2, 4 en jawel 8 GB! Ter evaluatie hebben we de 2TB-versie ontvangen die met Crystal Disk Mark in een Shuttle mini-pc een sequentiële leessnelheid van 561 MB/sec en 521 MB/sec voor schrijven rapporteert. Deze snelheid wijkt weinig af van de EVO en PRO, omdat de SATA-3 bus geen hogere snelheden toelaat.
De QVO is specifiek ontwikkeld voor de computer. Als je systeem nog geen ssd heeft, dan is het nu tijd om een upgrade uit te voeren. Laat je niet langer frustreren door een tergend traag systeem.

Prijs en beschikbaarheid
De modellen van de Samsung 870 QVO SSD-serie zijn vanaf juli 2020 verkrijgbaar. De 1TB variant is vanaf juli verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs vanaf € 129,99. De 2TB en 4TB varianten kosten respectievelijk € 269,99 en € 539,99 en zijn verkrijgbaar vanaf augustus. De ssd met 8 TB is vanaf september verkrijgbaar voor € 969,99.

Product: Samsung SSD 870 QVO, 2 TB

Waardering:

5 sterren

pluspunten:
+ snel
+ prijs

minpunten:
- geen

Q8T0B AM 002 achterkant swiper