De bijzondere Asus Zenbook Pro Duo notebook heeft naast de geweldige specificaties waaronder een 15,6 inch 4K-scherm ook boven het toetsenbord over de gehele breedte een extra half 4K-scherm. Lees hier in onze review o.a. wat de meerwaarde hiervan is.

Aad Munsterman

Ook dit jaar heeft PC-Active al veel notebooks getest, maar zelden komen we een notebook als de Asus Zenbook Pro Duo tegen. Deze baart opzien met een dubbelscherm: naast het standaard 15,6inch 4K-scherm is er boven het toetsenbord over de gehele breedte een extra half 4K-scherm aanwezig, met de naam ScreenPad Plus.

Asus Zenbook Pro Duo: design en behuizing
Deze laptop is volledig van aluminium en wordt geleverd in de kleur hemelsblauw met reflecterende randen. Het gewicht is behoorlijk met 2,5 kg bij een dikte van 2,4 cm. Een intelligente, batterij gevoede, pen wordt standaard meegeleverd, net zoals Windows 10 Home, de Pro-versie is optioneel.

Asus Zenbook Pro Duo: rekenkracht en geheugen
Het reviewmodel type UX581GV beschikt over een Core i7-9750 processor met een boost tot maximaal 5,0 GHz, een Nvidia GeForce RTX2060 grafische controller met 6 GB GDDR6 VRAM, 16GB DDR4 RAM en een 512GB ssd die via PCIe Gen3 x2 is gekoppeld.
Zijn deze specificaties je nog niet gek genoeg, dan zijn er andere modellen leverbaar met een i9-9980H processor, tot 32GB RAM en 1TB PCI x4 Optane ssd met een meerprijs tot € 600,-.

Asus Zenbook Pro Duo: beeldschermen
De Duo in de productnaam staat dus voor twee beeldschermen, de Pro heeft te maken met de professionele kwaliteit van de rest van de onderdelen en de doelgroep. De Zenbook Pro Duo heeft een 4K (3840x2160 beeldpunten) oled-aanraakscherm met HDR en 100% DCI-P3 kleurenbereik en een mat IPS 4K (3840*1100) tweede aanraakscherm.
Het tweede scherm met de naam Screenpad Plus wordt ondersteund met een brede set Asus-hulpapps voor efficiënt multitasken. Het kan dus voor meerdere doeleinden gebruikt worden: aanvullend beeld op het primaire scherm, een apart bewerkingsscherm, wisselen applicatie-schermen, scherm met aanpasbar snel keuzemenu, werkomgeving bewaren en weer oproepen, tekenen en handgeschreven tekst, etc. Het vergt wel even oefening en gewenning om alle functionaliteit optimaal te leren gebruiken.

Asus Zenbook Pro Duo: touchpad, communicatie en overig
Afwijkend is de positie van het multifunctionele touchpad. Dat is namelijk geheel rechts naast het toetsenbord gepositioneerd en er kan een numeriek toetsenbord op worden geprojecteerd. Verder ondersteunt het touchpad slimme gebaren met maximaal vier vingers en hebben zowel het toetsenbord als touchpad achtergrondverlichting. De accu heeft capaciteit voor circa 7,5 uur werken.
Verder beschikt deze krachtpatser over een HDMI 2.0-poort, WiFi6-support, 40Gbps Thuderbolt3 usb-c-poort, 2x usb 3.1 Gen 2-poorten, Windows Hello compatibele webcam, bluetooth 5.0, Alexa-stembediening en een Harman Kardon surround sound audio.

Doelgroep en conclusie
Het is een aanbevolen laptop voor onder andere de fotograaf, programmeur, videobewerker, 3D-animator en game-streamer. Het hoeft geen betoog dat de stevig gebouwde laptop met deze specificaties geen performance issues laat zien. Alle functionaliteit werkt naar behoren en het geluid is overtuigend zuiver, maar wel wat zuinig in het laag.
De Pro Duo is een interessante dual-monitor ontwikkelingen het 4K-oled-beeld van deze multifunctionele laptop is prachtig, maar de prijs is dan ook stevig. Er is ook een Zenbook Pro Duo leverbaar met wat minder extreme specificaties en een lagere prijs voor het geval je zakken niet zo diep zijn.

Asus Zenbook Pro Duo, Model UX581GV
prijs: € 2999,-

4 en half sterren

pluspunten
+ dual-monitor laptop met alles wat maar te wensen is
+ fantastisch oled-scherm en handig tweede scherm en touchpad

minpunten
- prijs
- wel wat log en zwaar

ruie5abyvvmsjfnw thumb800