Met € 249,- zit de Oppo A9 onder de BKR-grens, maar heb je wel een prima smartphone.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Oppo A9 2

Zo heeft hij 6,5inch IPS-scherm met 1600x720 pixels, jammer genoeg dus geen full hd. Desondanks ziet het beeld er goed uit met heldere kleuren en is het beeld bij veel zonlicht goed leesbaar. Ook heeft hij 4 GB aan werkgeheugen, 128 GB aan opslag (uitbreidbaar via micro-sd-kaart) en een forse accu van 5000 mAh waarmee je ook een ander apparaat kunt opladen. De Oppo A9 heeft liefst 5 camera’s: o.a. een 48MP-hoofdcamera, een 8MP-groothoekcamera met 119° en een 16MP-selfiecamera met AI-beeldoptimalisatie.

Het gebruik van dit redelijk lange toestel (16,4x7,56x0,91cm) voelt goed aan en is met 195 gram niet al te zwaar. De bediening laat aan snelheid nergens te wensen over. Het ontsluiten via de gezichtsherkenning werkt, bij voldoende licht, goed. Het toestel is functioneel rijk uitgerust. Het zijn voor deze prijs natuurlijk geen high-end specificaties, maar het toestel geeft over het algemeen toch wel een tevreden gevoel. Het cameradeel levert voor deze prijsklasse prima plaatjes. Al met al een compleet toestel met een goede prijs/prestatieverhouding. Neem in je keuze wel mee dat het updatebeleid van deze Chinese fabrikant niet helder is. De OPPO A9 wordt geleverd met Android 9.0 en in 2 kleuren: Marine Groen en Space Purple.

Het besturingssysteem is nog Android 9 (Android Pie) met de nieuwe ColorOS6-schil. Ontsluiten gaat via 2D gezichtsherkenning, vingerafdruk of pin. Het geluid komt uit dual stereo speakers met Dolby Atmos-ondersteuning. Externe communicatie is aanwezig via Wifi3/4/5 (max. 285 Mbps), tot 4G-LTE, Bluetooth5, 3.5mm jack en usb-c met OTG-support. Daarnaast is GPS en NFC-support aanwezig. Opvallend is de combinatie van dual-SIM slot en micro-sd-slot, dus niet gecombineerd.

Product: OPPO A9 2020, model CPJ1941

4 en half sterren

Adviesprijs: € 249,-
Pluspunten: 
* veel waar voor je geld
* goede snelheid
Minpunten: 
* geen full-hd scherm
* beperkt aantal updates
* nog geen Android 10