Chromebooks zijn vaak goedkope laptops van een paar honderd euro, maar Asus wil met de € 900,- kostende Flip C436 een statement maken. Lukt Asus dat?

Vorig jaar kwam Asus met de C434, een Chromebook met prima prestaties. Nu komt Asus met zijn opvolger, de Flip C436 met een prijskaartje vanaf liefst € 899,-. Dat is veel geld voor een Chromebook, een type notebook dat vooral bekend staat om zijn ChromeOS en de lage prijs. Lees hier of Asus de hoge prijs van de C436 kan rechtvaardigen en of deze laptop voor jou een optie is. Het door ons geteste model is de C436F met een i3-processor, ook wel aangeduid met i3-10110U.

Design, behuizing en aansluitingen
De eerste indruk van de Flip C436 is meteen goed: mede door zijn zilverkleurige magnesium-aluminium behuizing heeft hij een mooi en strak uiterlijk en is hij bovendien lekker licht met slechts 1,14 kilogram. Door deze behuizing voelt hij lekker solide aan. Ook de scharnieren geven een solide gevoel, want ze zijn stevig. Dat moet ook wel, want anders zou het relatief zware scherm achterover klappen als je hem als laptop neerzet en gebruikt. Sowieso moet de Flip C436 over goede scharnieren beschikken, want het is een zogeheten 360-graden convertible, dus je kunt hem helemaal omklappen en dan als tablet gebruiken. Ook kun je hem in tentvorm gebruiken.

Tent 312 1

Prettig is het feit dat als je de Flip C436 als laptop openklapt en neerzet, het toetsenborddeel iets omhoog wordt gelift (ErgoLift).

Scharnier 312 1

Dat is op zich prettiger typen en ook beter voor de koeling die daardoor een betere afvoer aan de onderkant heeft. De afmetingen van dit 14inch notebook zijn 31,9 x 20,5 x 13,7 mm.
Aan de achterkant tussen de twee scharnieren zitten twee luidsprekers en samen met de luidspreker aan de linker- en rechterkant leveren deze Harman Kardon-speakers een verrassend helder en prima geluid. Aan de rechterkant zit een micro-sd-slot en een usb-c-aansluiting. Die laatste zit ook aan de linkerkant en dat is het qua usb-aansluiting. Wel kun je via beide poorten je laptop lekker snel opladen, maar is het enige videosignaal via één aansluiting beperkt tot 5Gb per seconde. Aan de linkerkant zit naast de usb-c-aansluiting nog een hoofdtelefoonaansluiting, heel prettig als je deze Flip ook gebruikt om films te kijken. Daarnaast zit een volumeknop en ten slotte een powerknop. Er ontbreekt dus jammer genoeg usb-a of hdmi.

Processor, geheugen en netwerkverbinding
Gezien het prijskaartje pakt Asus vanzelfsprekend flink uit qua processors. Ze zijn allemaal Intel 10e generatie met de codenaam Comet Lake en in ons model i3-10110U (2.1GHz dual-core met Turbo boost tot 4.1GHz en 6MB cache) bevindt zich de geïntegreerde videokaart Intel UHD Graphics 630. Dat is ruim voldoende voor een apparaat als de Flip C436 die op ChromeOS draait en ook Android-games kunnen daar gemakkelijk mee uit de voeten, zoals ik ondervond.
Qua geheugen beschik je over 8GB (2133MHz low power DDR3) aan werkgeheugen en 128GB (PCIe NVMe 3.0x 2 M.2-ssd) aan opslaggeheugen. Dat eerste lijkt veel, maar heb je ook wel nodig omdat alles in de browser draait op deze Flip C436.
Ook die 128 GB aan opslag heb je wel nodig, hoewel je wellicht denkt dat je alles toch gewoon opslaat in de cloud…? Nee dus, want die Android-apps installeer je op deze machine en wellicht wil je hierop bijvoorbeeld films bewaren om ze onderweg te bekijken. Of ga je aan de slag met foto- of videobewerking, dan heb je ook flink wat opslag nodig zonder gebruik te maken van externe opslagapparaten. Die ssd is wel vervangbaar, een pluspunt.
Er is geen mogelijk voor een bedrade netwerkverbinding. Asus voorziet de C436 van een snelle draadloze 802.11ax-netwerkadapter, zodat je beschikt over Wi-Fi 6 (en Bluetooth 5.0)

Beeldscherm
Omringd door dunne bezels (randen) aan de zijkanten nog geen halve centimeter zijn, heeft de Flip C436 een mooi 14inch full-hd scherm met een beeldverhouding van 16:9 en een screen-to-body-ratio van 85%. Dat laatste komt door de relatief grote zwarte rand aan de onderkant, terwijl in de bovenrand de camera zit. De kijkhoek is prima met 178° groothoektechnologie en op de helderheid valt ook niks aan te merken evenals het zeer goede contrast. Ik heb dan ook weinig aan te merken op dit prima scherm dat voorzien is van een ips-paneel en natuurlijk een glazen plaat vanwege het aanraakscherm. Hierdoor neemt het gewicht van deze laptop in zijn geheel toe, maar dat valt eigenlijk niet op met zijn totale gewicht van 1,14 kilo.
Het touchscreen werkt/reageert prima en sowieso is een touchscreen altijd prettig om mee te werken: eenmaal gewend wil je eigenlijk niet meer terug naar een ‘gewoon’ scherm…

Toetsenbord en touchpad
Voor veel gebruikers zal het toetsenbord met de fijne toetsenaanslag (met 1,2mm toetsindrukafstand) wel even wennen zijn: zo is er geen Windows-toets en ontbreken ook de functietoetsen. Daar raakte ik op zich snel aan gewend. De toetsen op de bovenste rij kun je overigens wel instellen als functietoetsen door in de Instellingen te kiezen voor Apparaat, vervolgens voor Toetsenbord en bij Toetsen op de bovenste rij behandelen als functietoetsen het schuifje ‘aan’ te zetten.
Onder Toetsenbord kun je onder andere ook Sneltoetsen bekijken. Prettig is wel dat veel bekende sneltoetsen hetzelfde werken als in Windows…
Lastiger vond ik het ontbreken van de Caps Lock-toets, daar zit een zoek-knop waarmee je snel kunt zoeken op je apparaat, in apps en online. Overigens bereik je met het indrukken van de zoek-knop en de alt-toets hetzelfde resultaat als de Caps Lock-toets.
Zeker wennen is het feit dat de Delete-knop rechtsboven de vingerafdruksensor is geworden (inloggen kan naast je vingerafdruk ook via je wachtwoord of pincode).
Verder kun je de verlichting van het toetsenbord instellen door het indrukken van de alt-toets en de twee toetsen te gebruiken voor de beeldschermverlichting op de bovenste rij.

verlicht toetsenbord 312 1
Met betrekking tot het touchpad kunnen we kort zijn: de afwerking is lekker zacht en glad en het touchpad reageert lekker snel. Hier duurt het wel even voordat gewend bent aan geen rechtermuisknop, want dat bestaat niet in ChromeOS. Prettig is wel dat de touchpad-technologie multi-gebaren ondersteunt: je kunt met twee vingers lekker snel scrollen.

Software en gebruik
Zoals hierboven al blijkt, is het even wennen als je met een Chromebook werkt. Niet alleen qua toetsenbord, ook binnen ChromeOS moet je even de weg vinden. Nu zijn wel veel bekende Android-apps en ook Linux-applicaties voorhanden en heeft Google natuurlijk ook een heel arsenaal aan software dat je goed kunt gebruiken, zoals Documenten, Spreadsheets en Presentaties. Diehards van Microsoft Office kunnen terecht bij de gelijknamige Android-app, maar werken dan wel in een uitgeklede versie. Qua fotobewerking geef ik de voorkeur aan PhotoPea, waarover je binnenkort in PC-Active een workshop kunt lezen. In de Play Store is natuurlijk van alles te vinden, maar niet alles is geschikt voor een laptopvorm (wel voor een smartphone of tablet)…
Prettig is het feit dat de C436 lekker stil is; qua accuduur gaat de C436 een werkdag mee, maar ook niet veel langer…

Prijs en beschikbaarheid
De Flip C436 van Asus is in verschillende samenstellingen verkrijgbaar: de hier geteste i3-versie heeft een adviesprijs van € 899,- en verkrijgbaar.

Conclusie
Deze high-end Chromebook verwent je qua hardware met de mooie, stevige en lichte behuizing, heel goed scherm en lekker snel opstarten. Softwarematig is het behelpen als je net als ik bent ‘opgegroeid’ met Windows; met ChromeOS kun je (redelijk) goed uit de voeten, maar het is wel wennen. Vergelijk je deze C436 met zijn stevige adviesprijs met Windows-laptops, dan ben je vaak beter af met deze laatste qua specificaties en ‘Windows-gemak’. In PC-Active 312 verschijnt een test van een aantal goedkopere Chromebooks, dit is wel de beste en duurste Chromebook die ik ooit heb getest. Qua beoordeling zit hij tussen de 3,5 en 4 sterren in; aangezien er geen kwart sterren zijn, is hij naar boven afgerond.

4 sterren

+ mooie, lichte, stevige behuizing
+ prima scherm
+ vervangbare ssd

- duur
- gewenning qua indeling toetsenbord en software

Voorkant omgeklapt