Wachtwoorden, productsleutels of bestanden kwijt? Of wil je die bestanden juist op afstand wissen? De aaps voor digitale voor- en nazorg geven je als gebruiker alle controle over je data. In dit artikel: Ophcrack: achterhaal je wachtwoorden.

 

Dennis Gandasoebrata

ophcrack 2

Een goede wachtwoordkraker kan je veel hoofdbrekens besparen in het geval van een verloren wachtwoord. Toegegeven: dergelijke software heeft vaak een schimmig imago, omdat het ook door kwaadwillenden kan worden gebruitkt om andermans wachtwoorden te achterhalen. Vaak wordt dan vergeten dat het voor het achterhalen van eigen wachtwoorden bijzonder waardevol is. Het gratis en handige Ophcrack helpt met het achterhalen van Windows-wachtwoorden van oudere Windows-versies (Windows 10 maakt gebruik van een sterker wachtwoordschema, die versie vooralsnog buiten de boot valt).

Het is niet nodig om Ophcrack te installeren om het te gebruiken. De makers bieden de software bovendien als ISO-bestand aan, waardoor je het op een dvd of usb-stick kunt plaatsen en kunt gebruiken om toegang te krijgen tot een oude Windows-computer waarvan je het wachtwoord niet meer hebt. Hierbij geldt wel een belangrijke beperking van Ophcrack: wachtwoorden van 14 karakters of langer worden niet ondersteund.

Bij het opstarten van de computer gaat de software automatisch op zoek naar de wachtwoorden van de machine. Het maakt niet uit of het om Administrator-wachtwoorden of normale accounts gaat.

 

Product: Ophcrack

3 sterren 

Prijs: gratis
Systeemeisen: Windows 7 en hoger, geen Windows 10
Taal: Engels