In PC-Active 311 (pag. 70-73) testten wij gratis 3D-designsoftware. Voor de programma’s FreeCAD en Onshape was in het tijdschrift helaas geen plek, maar we willen ze je toch niet onthouden.

FreeCAD

FreeCAD is een opensource-programma, uiteraard gratis, maar met vele professionele functies die ook in andere, betaalde programma’s zitten. Wel zijn sommige van die features wat lastig te leren, omdat de interface soms iets wisselt. Dit komt omdat de verschillende onderdelen van het programma door verschillende mensen geschreven zijn; iets dat een nadeel kan zijn van opensource. Op het gebied van intuïtieve toegankelijkheid scoort FreeCAD daarom lager dan andere gratis 3D-ontwerpsoftware, ook omdat het in zijn algemeenheid als een wat complexer programma aanvoelt.
Omdat er steeds weer nieuwe toevoegingen komen vanuit de actieve gebruikersgemeenschap, is FreeCAD ten zeerste aan te raden voor beginners die willen doorgroeien in een programma. FreeCAD bevindt zich in het bèta-stadium en is beschikbaar voor alle besturingssystemen.

Product: FreeCAD

Systeemeisen: zie freecadweb.org
Prijs: gratis
Laagdrempeligheid 3
Mogelijkheden 4
Resultaten 4

3 en half sterren

---------

Onshape

De gratis versie van dit 3D-designprogramma is web-based. De User Interface ziet er mooi en overzichtelijk uit en nodigt uit tot lekker schetsen en bouwen. Onshape wordt veel gebruikt door ontwerpers van technische onderdelen. Hier is dan ook veel over te vinden op de site.
Het is mogelijk om bestaande bestanden te importeren, allerlei bestandsformaten (ook .stl) worden ondersteund. Dat geeft vrijheid, waarmee je objecten die je in andere software hebt ontworpen of van community libraries hebt gedownload, hier kunt bewerken en vervolmaken.
Er is een learning center en de software wordt tevens ondersteund op mobiele platforms, dus je bent zeer flexibel in waar je kan werken aan je designs. De cloud-mogelijkheden zijn bijzonder uitgebreid en maken het tevens mogelijk om samen met anderen aan een design te werken.
Mocht je de smaak te pakken krijgen en daarna de zaken professioneler aan willen pakken: er zijn meerdere betaalde versies te verkrijgen die zeer uitgebreid zijn.

Product Onshape

Systeemeisen: web-based
Prijs: gratis
Laagdrempeligheid 2
Mogelijkheden 4
Resultaten 4

3 en half sterren

 Onshape.4