De welbekende PowerToys worden nieuw leven ingeblazen door Microsoft.

Dennis Gandasoebrata

Onlangs bracht de softwaremaker een preview van de PowerToys uit. In eerste instantie bestaan de PowerToys uit twee programma’s.

FancyZones
Met het programma FancyZones kun je de indeling van verschillende vensters op het scherm bepalen. Op basis van sjablonen kies je voor de gewenste indeling en fixeer je de vensters op het scherm. Als je geen genoegen neemt met de sjablonen, kun je ook eigen sjablonen voor de indeling maken.powertoys

Shortcut Guide
De andere PowerToy is Shortcut Guide en is geschikt voor wie vaak gebruik maakt van sneltoetsen. Je vraagt hiermee een overzicht op van beschikbare sneltoetsen, die vervolgens in een groot venster worden getoond. Je roept het overzicht op met de Windows-toets, waarbij je zelf bepaalt hoe lang het duurt totdat het overzichtsvenster verschijnt. Het is jammer dat het aantal extra instelmogelijkheden bij deze eerste twee nieuwe PowerToys nog relatief beperkt is, terwijl de PowerToys uit het verleden zich juist op dat vlak wisten te onderscheiden. De kans is groot dat er binnenkort meerdere PowerToys worden uitgebracht, maar dit is al een goed begin.


Product: PowerToys for Windows 10 (https://github.com/microsoft/PowerToys)

3 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* vensters overzichtelijk indelen
* gratis te gebruiken
Minpunten: 
* weinig extra instelmogelijkheden
* vooralsnog klein aanbod PowerToys