Neem je een nieuwe harde schijf in gebruik en heb je geen zin om Windows, inclusief zorgvuldig opgebouwde werkomgeving, opnieuw te installeren? Door Windows te klonen bespaar je jezelf tijd en ergernis.

Dennis Gandasoebrata

Hierbij wordt een exacte kopie gemaakt van de bestaande werkomgeving en naar de nieuwe schijf gekopieerd, die daarna meteen gebruiksklaar wordt gemaakt. Met WinToHDD kun je deze kloonactie uitvoeren. Er is een gratis editie beschikbaar. Deze kent wel als beperking dat je alleen een Windows 10 Home kunt klonen. Voor het klonen van een Windows 10 Pro-installatie ben je aangewezen op de betaalde versie.

wintohdd 2

Met behulp van een wizard word je door de stappen geleid. Hoewel de stappen eenvoudig zijn, zouden de makers er verstandig aan doen iets meer aandacht te besteden aan uitleg, bijvoorbeeld bij het selecteren van het juiste BIOS-type. Naast de mogelijkheid tot het klonen van een Windows-installatie, kun je ook andere taken binnen WinToHDD uitvoeren. Zo is het mogelijk om een opstartbare USB-stick te maken met de Windows-installatiebestanden, waarmee je een nieuwe computer in gebruik kunt nemen. Ook kun je met WinToHDD direct een installatie uitvoeren vanaf onder meer een ISO-bestand.


Product: WinToHDD (www.easyuefi.com/wintohdd/index.html)

3 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* tijdsbesparing door te klonen
* procedure op basis van wizard
Minpunten: 
* kosteloze variant werkt alleen voor Windows 10 Home
* summiere uitleg bij bepaalde gebruikerskeuzen