Het is altijd leuk als we verrast worden door een apparaat met een hoog gadget gehalte. De Lenovo Yoga Book C930 maakt dit waar.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

De metaalgrijze C930 bevat een 10,8” QHD (2560*1440) IPS-beeldscherm met aanraak- en penbediening en daarnaast een 10,8 FHD (1920*1080) multifunctioneel E-ink beeldscherm met ook aanraak- en penbediening. De E-ink technologie kennen we ook van de bekende E-readers. Het E-ink scherm heeft 3-functies: toetsenbord, notitieblok en e-reader.

Het apparaat is klein (18*26cm) en heel dun (9.9mm), weegt 800 gram, en wordt geleverd inclusief pen met 4096 gevoeligheidsniveaus, dus alsof je met een gewone pen op papier schrijft. Met 2 klopjes op het deksel wordt de laptop geopend!

Het toetsenbord is plat en werkt dus als bij een tablet. Er is wel gezorgd voor een zichtbare en voelbare terugkoppeling zodat het lijkt op een standaard toetsenbord. Als notitieblok zijn er veel mogelijkheden waaronder schetsen, tekenen, schrijven, digitaliseren met E-Ink Note. Er is nauwe samenwerking met Microsoft Word en andere apps en het resultaat synchroniseert met Microsoft’s One Note. De E-readerfunctie gebruikt het ontspiegelde E-ink scherm waarbij je ook aantekeningen en bladwijzers kunt toevoegen. Daarnaast is het een Windows 10 Home laptop met een aanraakscherm.

Het review-model heeft een i5-processor met geïntegreerde video-controller en 4GB geheugen en beschikt over 2*USB3.1 Type-C en een slot voor een microSD/SIM-kaart. Verder is aanwezig: WiFi5 met 2 kanalen, BlueTooth 4.2, Dolby Atmos met 2 luidsprekers, stereo-microfoon met ruisonderdrukking, IR-optische vingerafdrukscanner, 2MP camera en diverse sensoren. De accu meet 4650 mAh en dat is goed voor ~8 uur gebruik.

De praktijktest wijst uit dat de stevig gebouwde C930 zeer veelzijdig is en daarbij een hoog gadget-gehalte heeft. Het beeld ziet er bijzonder goed uit en het Doby Atmos geluid is een aparte ervaring. De zwarte schermranden zijn nogal breed. Het platte toetsenbord vraagt gewenning. Het aanraakpaneel moet bij gebruik van de vinger goed aangeraakt worden, met de geavanceerde pen werkt het snel en direct. De vingerafdruksensor herkent matig, waarbij vaak teruggevallen wordt op de pincode. De C930 is geen snelle productiemachine, maar wel ideaal voor op reis.

 

Product: Lenovo Yoga Book C930, Model YB-J912F (ZA3S0066NL)

3 en half sterren

Prijs: : € 1399,-
Pluspunten:
* handzaam met veel functies
* hoog gadgetgehalte
Minpunten: 
* prijs
* typen als een tablet
* vingerafdrukscanner reageert niet altijd direct