De WH-XB900N van Sony is een draadloze hoofdtelefoon met de expliciete vermelding “Extra Bass”. Lees in deze review of deze hoofdtelefoon met versterkte bas iets voor jou is.

Door Aad Munsterman

Als je op zoek bent naar een goede draadloze hoofdtelefoon die veel bas 'produceert', zit je met de Sony WH-XB900N goed. Niet voor niets staat op de doos met grote letters vermeld "Extra Bass". Het is een hoofdtelefoon met Bluetooth 4.2, ruisonderdrukking, NFC-support, handsfree bellen met HD Voice, snelle oplaadtijd van de accu (in 10 minuten voor 60 minuten gebruiksduur), tot circa 30 uur gebruik en met support voor Google Assistent, Alexa en Siri. In de doos zit een usb-c-oplaadkabel, 3,5mm hoofdtelefoonkabel en een opbergzak. De volgende audio-indelingen worden ondersteund: SBC, AAC, aptX, aptX HD en LDAC. Met aptX, als de zender dit ondersteunt, krijg je meer bandbreedte en een kortere vertragingstijd. Via Bluetooth kan één gelijktijdige koppeling worden gemaakt en er worden acht apparaten onthouden waarmee snel de verbinding kan worden gewijzigd.

Oorschelpen
De hoofdtelefoon weegt 256 gram, is opvouwbaar, leverbaar in zwart of blauw en heeft zachte oorkussens. De linkeroorschelp heeft twee knoppen: een Aan/Uit- en Custom-knop voor de spraakassistent of, afhankelijk van de instelling in de app, het niveau van de ruisonderdrukking. Daarnaast heeft deze oorschelp een 3.5mm jack-aansluiting en een usb-c-aansluiting voor het opladen.
De rechteroorschelp heeft een aanraakgebied waarmee je het geluid harder of zachter kunt zetten en een volgend of vorig nummer kunt kiezen. Als je met de hand de gehele schelp enkele seconden aanraakt, wordt het geluid van de koptelefoon gereduceerd en kun je het omgevingsgeluid horen. dat werkt in de praktijk zeker erg handig, bijvoorbeeld als iemand tegen je wilt praten.

Sony Headphones Connect app
De Sony Headphones Connect app maakt allerlei instellingen mogelijk en kan de Nederlandse taal naar de hoofdtelefoon overbrengen. De instellingen betreffen de omgevingsvariabelen voor de ruisonderdrukking of automatische aanpassing hiervan. Er is een uitgebreide equaliser aanwezig om het gehele frequentiegebied aan te passen aan persoonlijke smaak en opties om de Extra Bass iets te temperen of nog zwaarder aan te zetten.

Praktijktest
Tijdens de praktijktest voelt de hoofdtelefoon goed aan doordat hij goed instelbaar is en de zachte oorkussens het gehele oor afdekken. De “Extra Bass” wordt waargemaakt en zorgt er wel voor dat, als er veel laag in de muziek aanwezig is, de andere klanken en vocalen wat verder weg klinken.

Prijs en beschikbaarheid
De Sony WH-XB900N hoofdtelefoon heeft een adviesprijs van € 250,- en is al enige tijd te koop.

Conclusie
De versterkte bas is wel erg stevig aanwezig en daar moet je dus wel liefhebber van zijn. De onderdrukking van het omgevingsgeluid werkt redelijk goed, maar bij een directe vergelijking met duurdere modellen hoor je toch wel kwaliteitsverschil. De WH-XB900N is een aanrader als je uit bent op “Extra Bass”, maar ben je op zoek naar een hoofdtelefoon met een neutraler karakter, dan is de WH-1000MX3 het betere, maar wel iets duurdere alternatief.

4 sterren

+ optimaal voor liefhebbers van extra bas
+ veel gebruiks- en instelmogelijkheden

- één gelijktijdige Bluetooth-koppeling
- nog geen Bluetooth 5

Screenshot 2019 10 17 Sony WH XB900N hoofdtelefoon met Wireless Noise Cancelling