Synology is vooral bekend door de populaire NAS’sen, maar het heeft ook multifunctionele, gebruikersvriendelijke routers met mesh-optie in het assortiment, zoals de RT2600ac en MR2200ac.

Aad Munsterman

wifi system 01Zeg je Synology, dan denken veel mensen meteen aan een NAS. Maar Synology kent meer productgroepen, zoals routers. Wij bekijken daarvan de meest recente modellen: de RT2600ac in combinatie met de MR2200ac. De RT2600ac heeft naast de standaard routerfunctie, de mogelijkheid om als basis te dienen voor een mesh-netwerk met één of meerdere MR2200ac-units als satelliet. Hiermee kan het wifisignaal door de gehele woning of pand gedistribueerd worden, zodat iedereen voldoende bereik en bandbreedte ter beschikking krijgt.

Specificaties
De totale theoretische bandbreedte van de RT2600ac is afgerond 2600 Mbps, verdeeld over maximaal 1733 Mbps op de 5GHz-band en 800 Mbps op de 2.4GHz-band. Voor de mesh-koppeling (backhaul, zie ook het kader backhaul/backbone) wordt, in combinatie met de MR2200ac, een ac-kanaal van 867 Mbps gebruikt. De units kunnen onderling eventueel ook via een UTP-kabel worden aangesloten.

Naast wifi zijn de volgende fysieke aansluitingen aanwezig op de RT2600ac: 1x WAN, 4x LAN, 1x usb3, 1x usb2 en één slot voor een sd-kaart. De WAN-poort kan in combinatie met een LAN-poort voor dual WAN worden geconfigureerd. Voor de wifibeveiliging wordt, als één van de eerste routerfabrikanten, een gecertificeerde versie van WPA3 ondersteund!

De MR2200ac biedt 3 wifikanalen met 2x 867 Mbps op de 5GHz-band en 1x 400 Mbps op de 2,4GHz-band. Verder heeft het apparaat 1x WAN, 1x LAN en 1x usb3. De usb-aansluitingen zijn voor een externe drive of printer. Je kunt er ook een 4G-dongle op aansluiten, als back-up voor het geval je ISP-verbinding uitvalt.

Backhaul/backbone

De backhaul is de wifi-snelweg tussen het basisstation die aan de ISP-router is gekoppeld, en de aangesloten mesh-satellieten. De capaciteit moet zo groot mogelijk zijn om geen bottleneck te vormen voor de aangesloten station op de satellieten. Bij een bekabeld netwerk wordt dit de backbone genoemd.

Configuratie
De RT2600ac-router kan de ISP-router vervangen als er geen geïntegreerd modem wordt gebruikt, of wordt op deze router aangesloten met de meegeleverde RJ45-kabel op de 1Gbps poort. Bij koppeling met de ISP-router wordt de wifi van de ISP-router uitgezet en bij voorkeur wordt deze router ook in Bridge-mode gezet. Een andere optie is om de RT2600ac in Bridge mode te zetten door hem als Wireless Access Point (AP) te configureren. Normaal vervalt dan de functionaliteit van de betreffende router, maar opvallend is dat een deel van de functionaliteit, zoals Content Filtering, blijft werken. Deze Synology-routers onderscheiden zich van andere routers door de gebruiksvriendelijke en grafische Synology Router Manager (SRM)-beheeromgeving, die veel lijkt op de DSM-beheeromgeving van de Synology NAS.

De testconfiguratie bestaat uit een ISP-router met integraal modem waaraan de Synology-router met 1 Gbps is gekoppeld. De RT2600ac wordt als router geconfigureerd om de functionaliteit te kunnen testen. De wifi van de ISP-router is uitgezet, de MR2200ac werkt als mesh-satelliet.

Installatie
De installatie is eenvoudig en gaat in twee stappen. Zodra de router is opgestart, kun je verbinding maken via een computer of smartphone/tablet met een standaard SSID en wachtwoord, zoals opgenomen in de handleiding. Dit kan worden uitgevoerd via een webbrowser of de Synology-app: DS Router. Vervolgens kun je inloggen op de router en het SRM-beheerprogramma starten. Daarna kun je de status bekijken en alle instellingen, zoals SSID en wachtwoord, geheel naar eigen wens instellen. Via SRM kun je ook meerdere MR2200ac-routers als extra wifipunt toevoegen. Het installatieproces van de routers kost nogal wat tijd, maar dat is wel eenmalig.

Functionaliteit
De Synology-router beschikt over veel functionaliteit, onder te verdelen in basisfunctionaliteit en functionaliteit die, net als bij de NAS, is uit te breiden met Packages. Basisfunctionaliteit is Safe Access met ouderlijk toezicht via groepsprofielen met content filtering en tijdsblokken en -quota, detectie van onbetrouwbare websites met Google Safe Browsing en bedreigingsbescherming via netwerkpakketanalyse en blokkeren van kwaadaardige internet-pakketten. Via Packages zijn verder te activeren: VPN Plus Server met 1 licentie, Download Station, DNS Server, Cloud Station, Media Server (DLNA) en een eigen Radius Server voor uitgebreide toegangsbeveiliging.

Prestaties
De wifitoegang is gemeten met de Fritz!App WAN-app en meldt maximale snelheden tot 577 Mbps, afhankelijk van de techniek die door je smartphone/tablet of laptop wordt ondersteund. Desktopcomputers en andere apparatuur kunnen worden aangesloten op de 1Gbps-poorten; bij de MR2200ac is daar bij gebruik van een bekabelde backbone, maar 1 poort voor beschikbaar. Heb je meer poorten nodig, dan is de aanschaf van een ethernet-switch nodig.

Screenshot Synology SRMWe hebben de MR2200ac op zolder geplaatst om ook daar voldoende wifidekking te realiseren. We meten de snelheid over de wifibackbone via een iPerf3 client-server-configuratie, gekoppeld aan de 1Gbps-poorten. We behalen TCP-datadoorvoersnelheden, via 2 lagen beton, tot gemiddeld 275 Mbps zenden en 350 Mbps ontvangen. Dit zijn goed bruikbare snelheden aangezien de communicatie veelal via internet verloopt, maar de concurrentie doet dit beter. Bij een bekabelde 1Gbps-backbone komen we op 910 Mbps en dat is in lijn met de verwachtingen.

Conclusie
4 sterrenVoor dit artikel hebben we de Synology-routers RT2600ac (adviesprijs € 229,-) en MR2200ac (adviesprijs € 135,-) in een testomgeving gezet met de RT2600ac als basis voor een mesh-netwerk met één MR2200ac als satelliet. De routers vallen op door de zeer gebruikersvriendelijke grafische beheeromgeving, de configuratieopties zijn zeer uitgebreid en allerlei functionaliteit is toe te voegen via Packages. De behaalde wifidekking en snelheden naar de meshconfiguratie zijn prima, de wifi-backhaul doorvoersnelheden zijn voldoende en de prestaties worden beloond met 4 sterren.