De afgelopen tijd hebben twee lezers de gelegenheid gehad om de Samsung Portable SSD X5 te testen, daarbij gebruikmakend van de Samsung-monitor C34J791. Op deze pagina lees je de bevindingen van Eric Beernink.

testpanel

 

 

Eric Beernink

 

 

X5 Dynamic3
Ik heb de externe Samsung X5 Portable SSD getest op mijn iMac 2019 die twee Thunderbolt 3-poorten heeft. Daarnaast heeft deze iMac een interne Fusion Drive van 2TB, 128GB van deze schijf bestaat uit een snel ssd-gedeelte en het overige is een traditionele schijf, samen vormen ze één logische schijf.

Het idee is dat de opstartbestanden en meest gebruikte programma’s en bestanden op het ssd-deel staan, zodat je de voordelen hebt van de snelheid van een ssd tegen lagere kosten. De voordelen voor het opstarten zijn zeker merkbaar, maar als je een aantal virtuele machines wilt draaien (ik gebruik daarvoor VMWare Fusion), merk je dat die toch van het tragere traditionele gedeelte van de Fusion-drive komen. Ook de opstarttijden van Word, Excel of Photoshop vielen me tegen vergeleken met mijn vorige iMac met externe Thunderbolt 2-ssd. Deze test kwam dus goed uit, ik was benieuwd hoeveel sneller een volledige ssd zou zijn ten opzichte van de ingebouwde Fusion-drive.

Na het uitpakken heb ik de X5 aangesloten op mijn iMac en er een APFS-volume (Apple File System) van gemaakt. Aansluitend heb ik een kopie van de Fusion-drive gemaakt naar de X5 (met Carbon Copy Cloner), waarna er opgestart kon worden vanaf de X5. De volgende zaken heb ik getest:

 

Interne Fusion Drive   

Samsung X5 Portable SSD   

Opstarten iMac

49 seconden

33 seconden

Opstarten Word*

6 seconden

2,5 seconden

Opstarten Windows 10VM met VMWare Fusion  

128 seconden

43 seconden

Opstarten Photoshop*

14 seconden

7,5 seconden

* Na herstart van het systeem, zodat er dus niets uit cache wordt geladen

De Samsung C34J791 Thunderbolt 3-monitor wordt geleverd met een externe voeding, HDMI-, Display Port- en usb-c-kabel en een VESA-muurbeugel als je de monitor wilt ophangen. De monitor wordt meteen herkend en mijn bureau lijkt wel op een ‘commandocentrum’ met zo’n extra (brede) monitor naast het standaard 27inch-scherm. Het curved (gebogen) principe werkt verbazend goed, je hebt echt het idee ‘in’ het scherm te zitten. Deze Samsung-monitor heeft een resolutie van 3440x1440 beeldpunten en geeft ook een erg mooi beeld. Mocht je met een laptop (voorzien van een Thunderbolt 3-poort) werken, dan is dit scherm zeer geschikt om je laptop op aan te sluiten om bijvoorbeeld thuis of op kantoor te werken.

Ga je een film bekijken in 21:9 (breedbeeld)formaat, dan gebruikt de Samsung C34J791 het volledige scherm en dat geeft een (bijna) bioscoopervaring, mede door de lichte ronding van het scherm. Geweldig om naar te kijken en ook geschikt als gaming monitor door 100Hz refresh rate, response-time van 4ms en latency van rond de 10ms. Het geluid van deze monitor heeft overigens wel weinig bas en dynamiek. Dit prachtige scherm scoort 4 sterren.

Smon 2 2Conclusie De Samsung X5 presteert merkbaar beter dan de ingebouwde Fusion Drive. Eigenlijk wil je dus gewoon een ssd in je iMac in plaats van een Fusion Drive. Omdat een ssd bij Apple zelf een klein fortuin kost, kun je overwegen om je iMac toch te configureren met een Fusion Drive en meteen een X5 te kopen en de Fusion Drive bijvoorbeeld te gebruiken als back-upschijf.


Product: Samsung Portable SSD X5

4 en half sterren


Pluspunten:
* supersnel (maar dan ook echt supersnel)
* robuust en netjes afgewerkt
Minpunten:
* alleen Thunderbolt 3
* kan warm worden bij intensief gebruik en interne beveiliging verlaagt dan de snelheid
* prijs (snelheid kost geld)

Andere review:
* Rob Geerts, Review Testverslag Samsung X5 met C34J791: Onder de indruk