Je hoeft geen genoegen te nemen met de standaardopties van Windows 10. Met het programma Ultimate Windows Tweaker kun je instellingen onder handen nemen die normaal gesproken niet beschikbaar zijn.

Dennis Gandasoebrata

De makers hebben ruim 200 instellingen ingebouwd en samengebracht in één centrale omgeving. Het programma maakt de eerste keer een systeemherstelpunt, zodat je de situatie altijd kunt herstellen in geval van problemen. Je hoeft het programma ook niet te installeren: met een omvang van onder de 1 MB kun je het uitvoeren.
windowstweaker
De opbouw van het programma is overzichtelijk. Links vind je de verschillende categorieën. In het onderdeel Customization vind je de meest interessante instellingen waarmee je de gebruikersomgeving en de werking van Windows naar je hand kunt zetten. Ook het onderdeel Security Tweaks is van belang: je kunt hier verregaande controle uitvoeren over de beveiligingsinstellingen van Windows. In het onderdeel Additional zijn de andere opties ondergebracht, al hadden deze voor de duidelijkheid alsnog in concrete categorieën kunnen worden onderverdeeld. Gelukkig kunnen we de gewenste opties met de ingebouwde zoekfunctie wel vinden en dat werkt in de praktijk prettiger dan het zoeken per categorie.


Product: Ultimate Windows Tweaker (www.thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-4-windows-10)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* ruime hoeveelheid aanpassingen
* automatisch maken van herstelpunt
* portable installatie
Minpunten: 
* niet alle opties even overzichtelijk ingedeeld