Microsoft sleutelt nog altijd aan de eigen Edge-browser. Op dit moment ontwikkelen de makers een nieuwe versie van Edge, die volledig is gebaseerd op Chromium.

Dennis Gandasoebrata


Door op dit open source-project te standaardiseren, hopen de makers op een betere compatibiliteit met websites en het eenvoudiger te maken voor webontwikkelaars om hun werk te doen. Op dit moment is de Edge-browser gebaseerd op Chromium nog volop in ontwikkeling, maar via het Insider-programma (vergelijkbaar met het Insider-programma voor Windows) kun je alvast een blik in de toekomst werpen. Je kunt de twee Edge-varianten prima naast elkaar gebruiken.
edge 2
De eerste keer dat je de browser start, wordt netjes gevraagd of je bestaande favoriete internetsites van andere browsers wilt importeren. Daarin worden onder meer Internet Explorer, Edge en Chrome ondersteund. Het instellingenvenster vertoont grote gelijkenis met het instellingenvenster van de huidige versie van Edge. De ontwikkeling is op dit vlak echter nog wel goed merkbaar: bij elke nieuwe build is het aantal opties verder uitgebreid. Hoewel we geen exacte snelheidsmetingen hebben verricht, laden websites in Edge op Chromium sneller dan bij de oorspronkelijke Edge-browser. Zodra de definitieve versie van Edge op Chromium uitkomt, zullen we de browser op de pijnbank leggen en de prestatieverschillen ten opzichte van de andere browsers in kaart brengen.


Product: Edge Chromium (www.microsoftedgeinsider.com)

3 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* opgeschoonde gebruikersomgeving
* functionele gelijkenis met huidige Edge-browser
Minpunten: 
* sommige websites nog onvoldoende compatibel
* nog niet beschikbaar in het Nederlands