Uitgekeken op het relatief beperkte Knipprogramma in Windows 10? De makers van ShareX zetten een volwassen programma voor het maken van schermafbeeldingen neer.

Dennis Gandasoebrata

 
Het is bovendien gratis te gebruiken en geschikt voor Windows 7, 8.1 en 10.  Het aantal manieren om een screenshot van het scherm te maken is een stuk uitgebreider dan je gewend bent van het standaard Knipprogramma of de vertrouwde Print Screen-toets. Zo kun je lange vensters waarin je bladert, ook direct vastleggen en direct effecten toevoegen aan gemaakte afbeeldingen. De kracht van ShareX schuilt overigens voornamelijk in de mogelijkheden nadat je een schermafbeelding hebt gemaakt. Zo kun je de afbeeldingen bewerken in je favoriete editor, of direct online delen. Ook is het mogelijk om tekstherkenning op teksten in een afbeelding toe te passen, waarmee je de informatie direct doorzoekbaar maakt.
sharex 2

Heb je een account bij online diensten, zoals Photobucket en Imgur, dan kun je de afbeeldingen direct uploaden. De makers zouden er goed aan doen nog eens kritisch te kijken naar de gebruikersomgeving: vooral voor beginnende gebruikers komt deze overweldigend over, en is niet altijd duidelijk waar de gezochte opties zich bevinden.


Product: ShareX (https://getsharex.com)

3 en half sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* bewerkingsmogelijkheden voor screenshots
* koppeling met online diensten
Minpunten: 
* rommelige interface