Het blijft een heikel punt: de voorgeïnstalleerde ‘standaard’ apps die Microsoft en hardwarefabrikanten meeleveren met je nieuwe computer. Niet altijd zijn de apps eenvoudig te verwijderen, maar met wat hulp van buitenaf gaat dit een stuk eenvoudiger.

Dennis Gandasoebrata

 

Met O&O AppBuster kun je apps verwijderen die zijn voorgeïnstalleerd in Windows, inclusief de apps die officieel niet kunnen worden verwijderd. Je mag het programma kosteloos gebruiken. Bovendien hoe je het niet te installeren: de makers kozen voor een ‘portable’ versie die geen installatiebestand nodig heeft.

appbuster
De eerste keer dat je het programma start, worden de apps geïnventariseerd. In het hoofdvenster van O&O AppBuster vind je de aangetroffen apps. In de kolom Storage zie je bovendien hoeveel ruimte de app in beslag neemt. De kolom Status laat je weten of de app is geïnstalleerd, verwijderd of dat het om een onderdeel gaat dat niet kan worden verwijderd.  Je kunt in het programma kiezen voor verschillende weergaven (via het menu View) en bijvoorbeeld selecteren op systeem-apps of op verborgen apps. Het is verstandig om altijd eerst een systeemherstelpunt te maken, voordat je de apps verwijdert. Kies voor Actions, Create a system restore point.


Product: O&O AppBuster (www.oo-software.com/en/ooappbuster)

4 sterren

Prijs: gratis
Pluspunten:
* overzichtelijke weergave apps
* verwijderde apps opnieuw te installeren
Minpunten: 
* maakt niet standaard een systeemherstelpunt