Het onlangs met 5 sterren beoordeelde Orbi-wifisysteem RBK50 heeft uitbreiding gekregen van de Netgear Orbi Outdoor Satellite RBS50Y.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

Hiermee breid je het wifibereik, volgens de specificaties, uit met circa 175 m2 dekking voor buiten in de tuin. Het omvangrijke apparaat van 21x27x7 cm is geschikt voor wandmontage, is weerbestendig (IP55) en geschikt voor temperaturen van -20 tot +50° C. Er is een theoretische maximale doorvoer van 3000 Mbps (AC3000): 400Mbps op de 2,4GHz-band en 866 en 1733Mbps voor de onderlinge koppeling op de 5GHz-band.

De satelliet koppel je aan een Orbi-router (standaard) of elke andere router in de Extender-mode. In de Engelstalige Quick Start-gids worden de installatie-instructies stap voor stap beschreven en zijn door iedereen uit te voeren.

De RBS50Y heeft zon, storm en regen doorstaan en bleef operationeel. Voor de metingen hebben de 2.4GHz- en 5GHz-band aparte SSID-namen gekregen, is de satelliet in de tuin geplaatst en is gemeten met een Samsung Galaxy 10 Plus met de FRITZ!App WLAN, op een aantal afstanden het aantal dBm’s en de bereikte maximale transmissiesnelheid. Een wifisignaal van -70 dBm wordt veelal als ondergrens gehanteerd voor goede wifi-ontvangst. Uit de tabel leiden we af dat we op een afstand komen van circa 30 meter, voor de 175m2 dekking mag de tuin dan 6 meter breed zijn en in de uithoeken wordt dan nog een snelheid van 50 Mbps gehaald.

Deze satelliet maakt de belofte dus waar en zou normaliter 5 sterren krijgen, maar levert een halve ster in vanwege de nogal forse prijs.


Product: Netgear Orbi Outdoor Satellite (model RBS50Y)

4 en half sterrenPCA sterren 4 5 307

Prijs: : € 275,-
Pluspunten:
* weerbestendige wifi-satelliet
* prima wifibereik en snelheden
Minpunten: -