Het aanbod van systemen om het wifibereik en bandbreedte te vergroten, groeit met de dag. Wij testen het Zyxel Multy X en Multy Mini Pack WiFi System.

Door Aad Munsterman

Een goede internetverbinding is voor veel mensen belangrijk, zowel voor thuis als voor kleine bedrijven. Er bestaan veel systemen om het wifibereik en bandbreedte te vergroten, we bekijken de Multy X/Mini Pack van Zyxel bestaande uit de Multy X in combinatie met de Multy Mini. In totaal moet deze combinatie een wifidekking bieden tot ruim 400 vierkante meter.

Design
De Multy’s vallen op door de elegante platte uitvoering, in de kleur mat wit en zonder zichtbare antennes. De Mini is een stuk kleiner dan de X en valt daarmee nauwelijks op. Deze set is het kleinere broertje van de Zyxel Multy X Pack die twee Multy X-apparaten bevat.

Installatie
De installatie is supereenvoudig en wordt gestuurd door de Zyxel Multy-app. Je koppelt de X-basiseenheid aan de ISP-modem/router en steekt de stekker in het stopcontact. Daarna voer je de uitbreiding uit met de Mini. Via de app krijg je een indicatie of de Mini te dichtbij of te veraf van de basiseenheid is gepositioneerd. Tevens kun je de transmissiesnelheden meten van beide apparaten naar internet en tussen beide apparaten (backhaul).

Aansluitingen
Aan de achterzijde van de Multy X bevinden zich vier RJ45 LAN-poorten voor aansluiting van de router en de rest van de LAN-apparatuur, en een usb2-poort met de toevoeging Quick Charge 3.0. Deze is enkel voor het snel opladen van je telefoon, tablet et cetera. Er kunnen tot 5 Multy Mini-units aan de configuratie worden toegevoegd. Er is geen optie beschikbaar om de Multy X en Mini via een kabel te koppelen. De Mini heeft 1 LAN-poort en usb-oplaadpoort.

Functies en snelheid
Functioneel biedt de Multy X de volgende services in de standaard NAT-modus: Ouderlijk Toezicht, IP Reservering, Port Forwarding, UPnP en DMZ. In de Bridge-modus wordt de functionaliteit van de gekoppelde ISP-router gebruikt. De Multy X is een veel voorkomende AC3000 (400 Mbps WiFi4 en twee keer WiFi5 met 866 Mbps voor de gebruikers en maximaal 1733 Mbps voor de backhaul) 3-band mesh-systeem met MU-MO en Beamforcing. Dat moet garant staan voor voldoende bandbreedte en dekking in de gehele woning. De Multy Mini biedt bandbreedte tot AC1750 (450 Mbps WiFi4 en 1300 Mbps WiFi5). Tussen de Multy X en Mini worden drie paden gebruikt voor de backhaul waarmee in deze combinatie een maximale transmissiesnelheid van 1300 Mbps kan worden gehaald.

Testresultaten
Met de Multy X, gekoppeld aan de router in de woonkamer, en de Multy Mini op de eerste verdieping meten we een iPerf3 TCP-doorvoercapaciteit van gemiddeld 600 Mbps. Bij plaatsing van de Mini op de zolderverdieping (twee lagen beton) meten we een gemiddelde van 415 Mbps. Dat zijn mooie prestaties en meer dan genoeg voor meerdere Netflix 4K-streams van elk 25 Mbps. De wifidekking, gemeten met de FRITZ!App WLAN-app, is door de gehele woning prima.

Conclusie
Samengevat een wifi mesh-systeem dat eenvoudig te installeren is met goede doorvoercapaciteit en geschikt voor gebruikers die geen uitgebreide routerfunctionaliteit nodig hebben of de functionaliteit van de ISP-router prefereren.

Prijs en beschikbaarheid
De Zyxel Multy X en Multy Mini Pack heeft een adviesprijs van € 289,- en is nu te koop.

4 sterren

+ eenvoudig te installeren
+ goed bereik en snelheden

- beperkte functionaliteit

WiFi System category banner 1920x400